Esmée Donkers over verkoop Zaffier: ‘We waren niet van plan haar te...

Esmée Donkers over verkoop Zaffier: ‘We waren niet van plan haar te verkopen’

Esmee Donkers
Esmee Donkers en Zaffier (v. Painted Black'

Esmée Donkers (20) moest afscheid nemen van háár Zaffier (v. Painted Black), het paard wat ze vanaf haar 15e al reed. Met Zaffier reed ze in totaal 55 internationale proeven, waarvan de combinatie in 50 proeven een prijs mee naar huis namen.

Het duo was ijzersterk, zeer stabiel en ze maakten elke training progressie. Afgelopen donderdag vertrok Zaffier naar Duitsland, waar haar nieuwe eigenaresse met haar aan de slag zal gaan.

‘Ze was een guppy’

Wanneer je haar vraagt hoe haar carrière met Zaffier is begonnen reageert Donkers nuchter: ‘Zaffier en ik zijn eigenlijk per toeval een combinatie geworden. Een fokker uit het dorp, waar mijn ouders en ik een goede relatie mee hebben, stelde voor of ik misschien geïnteresseerd was om Zaffier te gaan rijden. Ik was toen 15, reed bij de pony’s, en wist dat ik ooit de overstap naar de paarden wilde gaan maken. Het leek een goede optie: op deze manier kon ik wat uitproberen en oefenen op een paard, zonder doelen te stellen. Zaffier was toen echt nog een guppy, hij kende nog niet heel erg veel, maar ik vond haar fijn te rijden en de trainingen gingen gestaag.’

‘Nadat ik goud won, was er veel vraag naar mijn paarden’

‘Tijdens het Europees Kampioenschap won ik goud met Chaina, Zaffier was toen mijn eigen reservepaard. De dagen, weken en maanden die erop volgden was er veel vraag naar mijn paarden. In eerste instantie wezen we iedereen af, maar we zijn het wel gaan overwegen. Aangezien Zaffier nu 14 jaar is, is het nog wel een mooie leeftijd om haar te verkopen. Daarnaast wil ik ook ooit de overstap naar de U25 gaan maken, en ondanks dat ze er genoeg aanleg voor heeft, is het aan de late kant om een 14-jarig paard nog alle Grand Prix oefeningen te leren. Na veel wikken en wegen, hebben we besloten om toch klanten te laten komen. De Duitse amazone kwam als eerste en werd op slag verliefd. Daarna ging het ineens allemaal heel erg snel. De klanten wilden haar zo snel mogelijk laten keuren. Dus zo gezegd, zo gedaan: Zaffier werd goedgekeurd, en voordat we het goed en wel beseften, vertrok ze naar Duitsland,’ vertelt Donkers emotioneel.

‘Het is moeilijk om haar te laten gaan’

‘Zaffier en ik zijn 5 jaar een combinatie geweest. Ze is echt heel bijzonder voor me. Ze deed altijd verschrikkelijk haar best, ze liet me nooit in de steek, we hadden een mega goede klik, ze verbeterde zichzelf elke training en ik wist precies wat ik aan haar had. Niemand had het van te voren verwacht, maar Zaffier heeft echt mijn carrière gemaakt. Het is moeilijk om zo’n bijzonder paard te laten gaan.’ sluit Donkers af.

Vanaf nu zal de 15-jarige Duitse juniorenamazone Laura Riegel in het zadel van Zaffier te vinden zijn.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Reacties