Esmé Kuiper: “Fueco had alles wat ik niet wilde maar maakte mijn...

Esmé Kuiper: “Fueco had alles wat ik niet wilde maar maakte mijn dromen waar”

Esmé Kuiper, haar opa en Fueco.

Toen Esmé Kuiper haar paard Fueco voor het eerst zag staan, was ze allesbehalve gecharmeerd van de ruin. Toch heeft hij haar in vier jaar alles waar ze over droomde gebracht. “Als je Fueco in zijn waarde laat, gaat hij echt voor je door het vuur”, vertelt ze trots.

Ponyfokker opa

Vier jaar geleden was de amazone op zoek naar haar eerste paard. “We hebben toen naar heel veel paarden gekeken, we reden door heel Nederland heen. Mijn opa is altijd ponyfokker geweest. Geen enkel paard was goed genoeg voor hem. Dan vond ik er één heel leuk, en dan had hij er wel weer wat op aan te merken.” Uiteindelijk kregen ze een bericht van een bekende, zij had waarschijnlijk nog wel een paard voor Kuiper staan. “Ik zag hem staan en dacht: ‘Nee, daar ga ik niet op!’. Ik vond hem niet echt knap en hij was veel te groot voor mij. Mijn opa zag er wel iets in, dus ik heb er voor hem toch maar even op gezeten. Ik moest toegeven: hij zat als een huis.”

Nooit zonder lint

“Maar ik had echt een droombeeld voor me van wat mijn eerste paard moest zijn”, vervolgt Kuiper haar verhaal. “En Fueco had alles wat ik niet wilde. Toch heeft mijn vader hem voor mij gekocht. Toen hij eenmaal bij ons op stal kwam vroeg iedereen wat ik nou toch gekocht had. Hij was ook volgens hen veel te groot en echt niet knap genoeg. Op dat moment dacht ik: ‘We zien het wel’. Dat viel het eerste jaar niet mee, hij is 1.85m en dus heel groot, ik kon hem nog niet houden. Na een half jaar zijn we op wedstrijd gegaan en sindsdien komt hij vrijwel nooit zonder lint thuis.” De combinatie begon met dressuurwedstrijden, waar Kuiper eigenlijk niet eens zo van houdt. “Maar Fueco loodst je er gewoon doorheen.”

Door het vuur

Inmiddels is de amazone vol lof over haar grote bruine ruin. “Hij heeft echt een heel bijzonder karakter, hij is heel braaf en ik kan alleen met hem op wedstrijd. Als je met hem het parcours in loopt, of hij staat bij de cross in de startbox, is het net alsof hij zegt: ‘Bemoei je er maar niet mee, ik red me wel!’. Als je Fueco in zijn waarde laat, dan gaat hij echt voor je door het vuur.” Kuiper geeft aan dat Fueco in het springparcours het hout bijna nooit aanraakt. Toen de dressuur en het springen zo goed gingen, is de combinatie gaan crossen. “Daarin heeft hij een hele grote, vlakke galop waardoor hij altijd binnen de tijd blijft”, vertelt ze.

Alles winnen

Maar bij een combinatie van dressuur, springen en crossen houden de kwaliteiten van Fueco nog niet op. “We hebben ook paardenvoetbal gedaan. Daarin is hij heel fanatiek, hij schopt echt tegen de bal aan. Uiteindelijk zijn we ook een keer endurance gaan rijden. Onze eerste start wonnen we gelijk. Hij met zijn grote, lompe lijf tussen alle volbloeden. Het is gewoon bijzonder. Als je het van hem vraagt zegt hij oké, ik doe het, en dan doet hij eigenlijk nog een beetje meer dan je vraagt.” Zo reed de combinatie vorig jaar ook mee in een Hunter wedstrijd. “Ik dacht ik kan het altijd proberen. Ik had van tevoren wel filmpjes bekeken, en Fueco liep totaal niet als die paarden. Toch wonnen we vier van de vijf onderdelen en werden we daarmee ook nog Hunter Champion. Alles waar hij aan meedoet wint hij”, vertelt Kuiper trots.

Praten

Zo werd de combinatie vorig jaar Noord-Nederlands Kampioen Eventing, zijn ze met het springen drie keer bij de beste vijf van Drenthe geweest én reden ze vorig jaar mee op het NK Springen. “Dat ik zo klein ben en hij zo groot is soms best moeilijk, maar daarom is het fijn dat hij het gevoel geeft dat hij wil helpen. Ik hoef er nooit echt voor te rijden, als ik tegen hem praat dan doet hij het gewoon. Hij reageert echt heel erg goed op mijn stem. Als je met hem praat doet hij alles voor je.” Nu de combinatie zo goed presteert, draaien anderen ook bij. “Er was een man die eerst vroeg wat ik nu weer gekocht had. Toen ik twee keer gestart had, en twee keer gewonnen, vroeg hij wat ik voor Fueco moest hebben. Maar hij gaat echt voor geen miljoen weg. Een goed paard is wel te koop, maar een paard met een gouden hart niet”, klinkt het stellig.

Speciale groom

Fueco is niet alleen de grote vriend van Kuiper, maar ook van haar goede vriendin en groom Chloe. “Zij is altijd mee op concours en had vanaf het begin af aan altijd al haar zakken gevuld met snoepjes. Fueco is helemaal gek op haar. Als we ergens rijden en zij staat in het publiek en roept iets, dan kijkt hij echt naar haar toe. Als je daarna de ring uitkomt, is hij blij en weet hij dat hij gelijk een snoepje krijgt van haar. Hij is heel erg aan haar gehecht en je ziet dat hij haar altijd in de gaten houdt”, vertelt ze over de band tussen haar paard en zijn groom. “Ik vind het heel speciaal. Als ze aan komt rijden, dan weet hij het gelijk als ze er is. Als Fueco eenmaal haar stem hoort, begint hij gelijk te hinniken. Dat is echt heel speciaal.”

Alleen maar extra

Wat er nu op de planning staat voor de combinatie? “Eigenlijk zijn al mijn doelen al behaald met hem. Binnen de vier jaar dat ik hem heb, heb ik alles gedaan wat ik ooit in de paardensport wilde doen. Daarom rijden we nu vooral voor ons plezier. Het is natuurlijk leuk om hoger te komen, maar het is ook lastig als je zo veel verschillende dingen wil doen. Ik ga nu liever vijf keer in de week met hem het bos rond galopperen, want dat vindt hij leuk. Fueco heeft mij alles gegeven, dus ik probeer nu alleen nog maar dingen te doen waarvan ik merk dat hij het leuk vindt. Dat is op dit moment eventing”, aldus Kuiper. “Het zou leuk zijn als we een klasse hoger komen, maar er is geen enkel moeten bij. Het is super goed wat hij allemaal heeft gedaan, de rest is alleen maar extra”, sluit ze af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Esmé Kuiper

Reacties