ESDR Therapy; nieuw in te zetten voor paarden met angsten of trauma’s

ESDR Therapy; nieuw in te zetten voor paarden met angsten of trauma’s

ESDR therapy Maike en Nynke van der Horn

De afkorting ESDR staat voor Equine Stress Desensizitation and Reprocessing. Deze vorm van therapie is afgeleid van de zeer succesvolle traumaverwerkingstherapie EMDR. Deze wordt al ruim 20 jaar toegepast bij mensen. Maike van der Horn en haar zus Nynke hebben deze indrukwekkende therapie voor paarden ontwikkeld. Na een jaar draaien hebben ze alleen nog maar positieve resultaten behaald.

Ingrijpende situaties

Door vervelende en ingrijpende situaties in de privésfeer kwamen zowel Nynke als Maike in aanraking met de EMDR therapie voor mensen. “Dat was voor ons zeker een positieve ervaring in een nare situatie. Pas later gingen we nadenken over hoe we met die therapie ook paarden zouden kunnen helpen. De puzzelstukjes vielen langzaam aan op hun plaats en zo hebben we ESDR Therapy voor paarden ontwikkeld”, steekt Maike van wal.

Werkgeheugen resetten

“De therapie is voor paarden die een bepaalde angst hebben opgebouwd, snel spanning opbouwen in bepaalde situaties, een trauma hebben opgelopen of een veel te hoge basisspanning hebben. Je kunt hierbij denken aan paarden die trailerangst hebben, bang zijn voor smalle doorgangen, angst hebben met springen of met op- of afstijgen, bang zijn voor geluiden en noem maar op. We hebben een tuig ontwikkelt dat aan een zadel of aan een longeersingel bevestigd kan worden. Ter hoogte van de schouders kunnen we het paard trillingen toedienen op het moment dat het paard angst vertoont. Door de trillingen, die afgewisseld links en rechts gegeven worden, worden beide hersenhelften gestimuleerd en wordt het werkgeheugen een soort van gereset. Daardoor vervaagt de negatieve lading van een negatieve ervaring. De spanningsmomenten worden stapje voor stapje opgezocht en door middel van ESDR vervagen we de spanning. Als het paard op dat moment ontspant geven we hem een positieve ervaring door een beloning of iets lekkers.”

3 tot 5 sessies

“We bedienen deze trillingen op afstand door middel van een app. Dat is in eerste instantie veilig voor ons, om het op afstand te bedienen, maar nog belangrijker is dat je zo ook kunt inspelen op het exacte moment van spanning onder het zadel. Zo kun je bij problemen tijdens het rijden of springen dus direct handelen. Gemiddeld zijn de paarden in drie tot vijf sessies geholpen. Of ze zijn helemaal van hun problemen af of het probleem is aanzienlijk verbeterd. Bijvoorbeeld een paard waar de dierenarts absoluut niet bij in de buurt kon komen om te enten, kan nu geënt worden. Of paarden die heel bang waren in een vreemde binnenbak kunnen nu in andere binnenbanen gewoon gereden worden.”

Emotioneel

“Paarden veranderen vaak in hun hele wezen en dat is heel mooi om te zien. Paarden die een hele hoge basisspanning hadden, kunnen nog steeds wel eens ergens van schrikken, maar ze blijven er niet meer in hangen en de spanning is makkelijker af te vloeien. Eigenaren zijn vaak verbaasd en ook wel emotioneel als ze zien wat de therapie voor hun paarden doet.”

Compleet pakket

Maike en Nynke werken niet alleen, maar ze hebben nog twee mensen aan hun team toegevoegd; dierenarts Leonie Kalis en wedstrijdsport instructeur en Lichte Tour-amazone Megin Kuijkhoven. “Nynke en ik hebben het idee ontwikkeld en hebben het samen met Leonie en Megin verder uitgewerkt en verfijnd. We zijn basis instructeur en hebben veel ervaring in het werken op de grond, maar we willen graag een zo compleet mogelijk pakket aanbieden om het hele plaatje op te lossen. Vandaar dat we Leonie en Megin hebben toegevoegd aan ons team.”

Ook de ruiter helpen

“Op die manier hebben we de blik van een dierenarts als dat nodig is, maar ook de kennis van Megin die op rij technisch vlak extra kan helpen. Nynke is ook gecertificeerd EMDR therapeut en zo kunnen we de eigenaren van paarden, die zelf angst of een trauma hebben opgelopen door bijvoorbeeld een nare val met hun paard, ook van hun spanning en/of angsten afhelpen. Zo kunnen paarden en eigenaren samen een mooie nieuwe start maken. We zijn pas net begonnen, maar hebben het afgelopen jaar al tientallen paarden behandeld, waarvan sommige paarden meerdere problemen hadden. Tot nu toe hebben we alle paarden met succes kunnen helpen. Het is heel mooi en dankbaar om te zien hoe paarden echt veranderen en ontspanning vinden.”

Bron: De Hoefslag

 

 

 

 

Reacties