Erik Braat: “Alle drie de musketiers met hele mooie punten ingeschreven”

Erik Braat: “Alle drie de musketiers met hele mooie punten ingeschreven”

0 3086
Sulaatik’s Vanguard (Sulaatik’s Vingino x mescalero x Valentino)

Afgelopen zaterdag heeft Erik Braat drie New Forest pony’s toegevoegd aan zijn dekstation. Zij zijn goedgekeurd op de Rheinisches Pferdestammbuch-keuring in Duitsland.

Zowel Sulaatik’s Vanguard (Sulaatik’s Vingino x Mescalero x Valentino), als Bij Tjoonks Johan (v. Heihoeve’s Berlin x Brummerhoeve’s Boss) en Rooiheides Patser (Cassius DJ x Nieuwmoeds Patrick) werden niet goedgekeurd tijdens de stamboekkeuring in Nederland.

Sulaatik’s Vanguard

“We hadden ongelofelijk veel vertrouwen in alle drie”, vertelt Braat. Ze werden afgelopen zaterdag met lovende woorden en hele goede punten goedgekeurd. “Sulaatik’s Vanguard bijvoorbeeld heeft een geweldige moederlijn, kan erg goed bewegen, draagt bij aan de bloedverspreiding en kreeg in Nederland meer punten dan sommige aangewezen hengsten. Omdat mede-eigenaar Barry van de Haar en ik zoveel vertrouwen in hem hebben besloten we, nadat hij niet werd goedgekeurd, het in Duitsland te proberen. En daar liet hij een geweldig optreden zien.”

De hengst werd geroemd om zijn geweldige type en scoorde enkel 8,5-en en een 9.

Bij Tjoonks Johan

“Ook van Bij Tjoonks Johan waren we overtuigd dat hij goedgekeurd zou worden in Nederland, maar niets bleek minder waar. Hij liet zich tijdens de keuring helaas niet zien zoals hij kan, en dus ging ook hij mee naar Duitsland. De jury was zeer te spreken over zijn atletische vermogen en sport type, en kreeg dus een 9 voor vermogen tijdens het springen.”

Tjoonks Johan is in eigendom van Danielle de Kleine en wordt via Erik Braat ter dekking aangeboden.

Rooierheides Patser

Bij Rooierheides Patser stak het verhaal iets anders in elkaar. Hij werd tijdens de tweede bezichtiging in Nederland naar huis gestuurd. “Hij was toen volgens mij de meest besproken hengst,” vertelt Braat. Het jurycommentaar was lovend (enkel positief zelfs), de pony kreeg 80 punten voor dressuuraanleg en 80 punten voor springaanleg. Hij zou daarmee het predicaat ster krijgen. “Maar omdat Patser uit een grote maat moeder en een kleine maat vader komt, en het stamboek de grote maat pony’s enkel goedkeurt als beide ouders groot zijn, werd hij niet doorverwezen.”

Braat en eigenaar Karina Van Welpen besloten om Rooierheides Patser niet voor te brengen bij de nakeuring, en hem direct voor te brengen bij het Rheinisches Pferdewstammbuch.

“Hij gaf afgelopen zaterdag wederom een geweldig optreden. De jury beschreef hem daarom als een zeer complete pony.”

Bekijk hier de overige Nederlandse inzendingen die op zaterdag werden goedgekeurd.
Bekijk hier de overige Nederlandse inzendingen die op zondag werden goedgekeurd.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Reacties