“Er is geen betere hengst dan Jazz”

“Er is geen betere hengst dan Jazz”

Begin 2019 verruilde Esben Møller de Deense stoeterij Blue Hors met die van Helgstrand Dressage. Bij de twee toonaangevende stoeterijen/handelsstallen vervult hij belangrijke functies, als Fokkerijleider en Hoofd Inkoop. In een interview met Hoefslag noemde hij ooit Jazz ‘de beste dressuurhengst ooit’.

Informatie over dekken met Jazz

En hij kan het weten… Het herkennen van talentvolle dressuurpaarden was en is Møllers voornaamste taak. Eén van de bekendste nakomelingen van Jazz, Parzival, staat in zijn geheugen gegrift: “De Grand Prix Special op het EK 2009 van Adelinde Cornelissen met haar Jazz-zoon was één van de mooiste proeven die ik ooit meegemaakt heb.”

Instelling en karakter

Instelling en karakter zijn de belangrijkste eigenschappen van een dressuurpaard, aldus deze fokkerijexpert. “Ik hecht grote waarde aan de gezondheid, de rideability en de wil om het voor de ruiter te willen doen. Die is bij de Nederlandse dressuurpaarden niet minder dan die van paarden bij andere stamboeken.”

Wat is sensibel?

Jazz bijvoorbeeld heeft de naam om te sensibele paarden te geven. Møller: “Ik zie dat niet zo; er is geen betere hengst dan hij. Met de juiste merrie krijg je wellicht precies het karakter dat je wenst. Ik noem maar iets: Jazz x Rubinstein of Jazz x Donnerhall. En dan nog, wat is te sensibel? Met de juiste ruiter komt een paard met de dressuureigenschappen van Jazz heel ver.”

Informatie over dekken met Jazz


Zie ook: Wereldhengst Jazz: gebruik hem nu het nog kan!

Foto: Remco Veurink

Reacties