Equu-Libre verliest al haar paarden door esdoornvergiftiging

Equu-Libre verliest al haar paarden door esdoornvergiftiging

0 8718
Foto: Shutterstock
Vijf fjordenpaarden van het centrum voor paardentherapie Equu-Libre, zijn vorig weekend overleden naar aanleiding van een esdoornvergiftiging, meldt HLN.

“Onze wereld is gestopt met draaien.” vertellen eigenaren Ivan Reynaert en Ingeborg de Leenheer. “Het voelt aan alsof we onze familie, ons leven en ons levenswerk kwijt zijn.” De eigenaren hebben er alles aan gedaan om hun geliefde dieren te redden, maar helaas mocht hun hulp niet baten.

Waarschuwen

De paardentherapeuten hadden het begin deze week te zwaar om te vertellen over hun verlies. Nadat de resultaten van de autopsie bekend zijn gemaakt, hebben ze hun moed bij elkaar geraapt. “We willen niet dat andere paardeneigenaren dit ooit meemaken en moeten hen waarschuwen.” zegt Reynaert.

Afgelopen zaterdag werden al hun vijf paarden, moeder Lien en haar afstammelingen Delfien, Horky, Hercules en Quando, tegelijk doodziek. “De wereld zakte weg onder onze voeten. We werden meegesleurd in een stortvloed van vragen, onzekerheid, hoop, pijn en uiteindelijk een onwezenlijk groot verdriet. Samen met de dierenarts hebben we alles geprobeerd, maar het heeft niet gebaat.”

Levensbedreigende spierziekte

Uit de autopsie van de dieren blijkt dat ze gestorven zijn aan een esdoornvergiftiging. Het lijkt een verschijnsel dat hoort bij de herfst, maar de zaden liggen nog steeds op het land. Juist omdat het gras nu nog niet zo lang is, is de kans dat paarden de zogenaamde ‘helikoptertjes’  opeten groot. Met het eten van de bladen of zaden van een esdoorn ontstaat het risico op atypische myopathie, een levensbedreigende spierziekte bij paarden. Paarden die de zaden eten, hebben 75 procent kans om te sterven.

Alles kwijt

Tegen de avond waren alle fjorden gestorven, enkel shetplandpony Simba overleefde. “Het voelt aan alsof we alles kwijt zijn. Telkens we door het raam kijken, worden we ermee geconfronteerd. De paarden zijn onze familie, ons leven en ons levenswerk”, gaat Reynaert verder. Moederpaard Lien is 17 jaar geleden in hun bezit gekomen, toen zij drachtig was van Delfien. De kudde breidde zich steeds verder uit met de andere paarden.

Door de jaren heen hebben de therapeuten een professioneel centrum voor hippotherapie opgericht. Veel kinderen met een mentale of een fysieke beperking vinden er wekelijks hulp en rust.

Hechte familie

“We konden de dieren voor honderd procent vertrouwen. Het is een proces van jaren. Behalve Lien zijn alle paarden hier opgegroeid. Samen met ons en onze cliënten vormden we een hechte familie. Die sterke band is noodzakelijk als je met kinderen met een beperking werkt.” Maar alles waarop hun werk, en leven, gebaseerd was, valt in een klap weg. Enkel shetlander Simba kon nog troost bieden, maar de pony was zo eenzaam dat hij naar een ander paard is verhuisd.

Opdoeken of niet

Na het grote verlies van zaterdag dachten Reynaert en de Leenheer er over om hun bedrijf op te doeken. “Het zal jaren kosten om opnieuw een zelfde vertrouwensband te creëren met een kudde paarden. Vier jaar na de geboorte maken we onze dieren pas zadelmak. Hetzelfde niveau bereiken blijkt haast onmogelijk.” Het echtpaar kreeg intussen echter veel steunbetuigingen van hun cliënten. “Ze geven ons enorm veel waardering voor wat wij voor hen deden. Om opnieuw te starten hebben we voorlopig de moed niet. Maar misschien later, als we dit hebben kunnen verwerken”, besluit Reynaert.

 

Bron: HLN Oudenburg

Foto: Shutterstock

Vergelijkbare artikelen

Reacties