Hoe en waarom leer je het paard achterwaarts gaan?

Hoe en waarom leer je het paard achterwaarts gaan?

0 6698

Achterwaarts lijkt een makkelijke oefening, die onmisbaar is wanneer je naast het paard staat. Ondanks dat het een vrij eenvoudige oefening is om aan te leren, vergeten veel ruiters het achterwaarts gaan in hun trainingen.

Basis

Wanneer het achterwaarts gaan correct wordt uitgevoerd, gaat het paard achterwaarts in een tweetakt-ritme. Hij blijft in een rechte lijn en beweegt zijn benen diagonaalsgewijs. De nek blijft het hoogste punt, en het paard mag niet tegen de hand komen. Achterwaarts gaan gebeurt altijd vanuit het halthouden, goed vierkant halthouden is dan ook een belangrijke basis voor het achterwaarts.

Doel

Achterwaarts gaan is nuttig om je paard te leren meer gewicht op het achterbeen te nemen. Daarnaast is het een goede manier om te testen of het paard het been, de zit en de hand begrijpt en accepteert. Wanneer het achterwaarts goed wordt uitgevoerd, helpt deze oefening het paard tevens om de halve ophouding te begrijpen. Als je dressuurwedstrijden wilt rijden, dan kom je niet onder het achterwaarts gaan uit. En het begint al vanaf de klasse L2! Met achterwaarts gaan kun je je percentage best een stukje ophalen. Het gaat tenslotte niet om grote, opvallende bewegingen; ieder paard kan achterwaarts gaan voor een 8 of een 9 als je het goed uitvoert.

Buitenrijden

Niet alleen in de dressuursport is achterwaarts belangrijk, ook voor een recreatieruiter kan het heel handig zijn. Met een paard dat eenvoudig achterwaarts gaat kun je hekken openen en sluiten. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat een paard leert achterwaarts te gaan aan de hand. Dat is makkelijk bij de hoefsmid, dierenarts en andere dagelijkse situaties. Enkele keren per dag achterwaarts oefenen aan de hand helpt een paard om sterker te worden en de oefening beter te begrijpen.

Aanleren

Het is vaak handig om de beginselen van het achterwaarts aan de hand aan te leren. Ga naast het paard op de grond staan, leg je hand op zijn borst en geef het commando ‘terug’. Loop naar hem toe en druk hem zachtjes aan met je hand. Zodra hij achterwaarts gaat, haal je de druk van je hand weg. Oefen dit totdat je paard het stemcommando begrijpt. Wanneer je onder het zadel met achterwaarts aan de slag gaat, is het belangrijk dat je eerst correct gaat halthouden. Zorg ervoor dat het paard goed stilstaat, ontspannen is en het bit accepteert. Leg dan beide benen achter de singel terwijl je wat lichter gaat zitten. Gebruik eventueel je stemcommando, druk je benen zachtjes aan en maak een kleine ophouding in je handen.

Fouten

Een veelgemaakte fout is dat het paard tegen de hand komt en de rug wegdrukt. Dit wordt vaak veroorzaakt door een te strenge teugeldruk. De ophouding in je hand mag maar klein zijn, denk eraan dat je benen en zit de hulpen zijn die het paard vragen om achterwaarts te gaan. Een tweede, veelgemaakte fout is dat het paard scheef achterwaarts gaat. Dit kan door veel dingen veroorzaakt worden; zoals een ruiter die scheef zit, het paard dat een moeilijkere kant heeft, of een ruiter die niet fijn in het ritme meebeweegt. Denk eraan dat je recht blijft zitten en je paard voorzichtig achterwaarts vraagt met je zit en je benen, stapje voor stapje.

Bron: FEI

Foto: Remco Veurink

Reacties