Sportpaardenfokkerij: the sky is the limit!

Sportpaardenfokkerij: the sky is the limit!

embryotransplantatie
Het spoelen van een merrie voor embryotransplantatie (foto: Remco Veurink)

De wetenschap op het vlak van voortplanting bij paarden heeft enorme sprongen gemaakt. Methodes die vroeger heel zelden gebruikt werden, zijn nu dagelijkse kost in in de sportpaardenfokkerij.

ICSI en eiceltransplantatie

Onder die nieuwe methodes vallen onder meer ICSI (intracytoplasmic sperm injection): daarbij wordt een spermacel geïnjecteerd in een eicel die bij een merrie geoogst is. Het embryo kan zich dan een week lang in een lab ontwikkelen, voor het in een merrie wordt ingeplant. Ook eiceltransplantatie wordt gebruikt. Men oogst daarbij eicellen bij een donormerrie en plant ze opnieuw in bij een draagmerrie, die daarna bevrucht wordt.

Embryotransplantatie

Maar de populairste nieuwe methode is de embryotransplantatie. Met die techniek kan een waardevolle sportmerrie meerdere veulens per jaar krijgen, terwijl ze zelf in de sport kan blijven lopen. Het eerste deel van zo’n embryotransplantatie is voor een groot stuk te vergelijken met een normale dracht: de merrie wordt gedekt op het moment van de eisprong en raakt zo hopelijk drachtig.

Wat erna komt, is echter helemaal anders. Op de zevende of achtste dag na de eisprong wordt de drachtige merrie gespoeld: via de baarmoedermond wordt een katheter met een opblaasbaar ballonnetje in de baarmoeder gebracht. Via die katheter wordt zo’n vijf liter spoelvloeistof in de baarmoeder gebracht, telkens per liter. De spoelvloeistof wordt afgeheveld en in flessen bewaard. In het lab gaat die spoelvloeistof dan door een speciaal filter heen, die een eventueel embryo kan opvangen. Met een microscoop kijkt men dan of er inderdaad een embryo is achtergebleven.

Dat embryo kan dan ingeplant worden in een draagmoeder naar keuze. Dat kan, als alles volgens de regels van de kunst wordt gedaan, tot 24 uur na de spoeling. Of de transplantatie geslaagd is, kan je na vier à vijf dagen checken. Dan is het embryo 12 à 13 dagen oud en is het zichtbaar op een echo. En net zoals bij een normale dracht, kan de draagmerrie een embryo in de eerste zes weken verliezen. Al met al levert gemiddeld 1 op de 4 spoelingen een levend geboren veulen op.

Sportcarrière én zorgen voor nakomelingen

Een fascinerend proces, maar sommige mensen vragen zich wellicht af of het allemaal wel nodig is.
Dokter Katie Atwoord, die werd in de Palm Beach Equine Clinic in Florida zegt dat het in elk geval veel druk wegneemt bij eigenaars van sportmerries die willen fokken. Ze merkt dat embryotransplantatie steeds populairder wordt. ‘De dracht van een paard duurt elf maanden, dus je kan slechts een veulen per jaar krijgen als je op de traditionele manier fokt. Embryotransplantatie kan ingezet worden bij jonge merries, zonder dat je hun trainings- en wedstrijdschema moet onderbreken.’
Er wordt nu met paarden gefokt wanneer ze daar de ideale leeftijd voor hebben. Dat is ook de leeftijd waarop paarden volop in training zijn. Vroeger werden zestien- en zeventienjarige paarden al beschouwd als ‘oudere’ paarden, maar nu zijn ze op die leeftijd op hun best in de wedstrijdring. Met embryotransplantatie kunnen paarden een langere sportcarrière hebben, en tegelijkertijd wel talenten voor de toekomst op de wereld zetten.

Bron: Horsetalk / Equinoord

Foto: Remco Veurink

Reacties