Ellen Bontje: “Als iemand anders wat met Silvano deed was hij uit...

Ellen Bontje: “Als iemand anders wat met Silvano deed was hij uit zijn hum”

CHIO Rotterdam bestaat dit jaar 71 jaar. In de reeks ‘Toppers over 71 jaar CHIO’ gaan ze in gesprek met verschillende topruiters over hun herinneringen aan het CHIO. Dit keer spraken ze Ellen Bontje, die drie Olympische Spelen reed, waarbij ze twee zilveren teammedailles won.

Vele kilometers

Bontje woont nog steeds op het terrein waar alles begon. Eerst in dienst van de heer Neckermann, daarna bij de heer Schumacher en ten slotte in eigen pacht. Inmiddels pacht ze de grond niet weer, maar woont ze er dus nog wel. Op haar vroegere topsportstal begeleidt de amazone nog twee mensen. Daarnaast reist ze vele kilometers om collega-ruiters les te geven en geeft ze veel clinics. “Vroeger wilde ik nooit les geven, maar na mijn instructeursopleiding ben ik er meer over na gaan denken en ben ik het steeds leuker gaan vinden. Sinds 2010 rijd ik zelf niet meer. Ik ben toen smerig gevallen en heb heel veel mazzel gehad hoe het afgelopen is. Ik zou nog heel graag willen hoor, zeker als ik iemand les geef en die ruiter heeft een probleem, maar elke pas van een paard doet zeer in mijn hoofd, dus beter van niet.”

Op de brommer

De eerste keer dat Bontje op het CHIO Rotterdam was, was tijdens het EK Pony’s in 1972. Ze was met haar brommer naar Rotterdam gereden om te komen kijken. “Er reed een Duits meisje met echt zo’n ‘pony-pony’, zó goed, dat vergeet ik nooit. Ik dacht steeds dat het zo geweldig zou zijn als ik dat ook ooit eens zou kunnen. Volgens mij reed ik in 1991 voor de eerste keer zelf op het CHIO Rotterdam, met Larius. De entourage in het Kralingse bos vond ik zo ontzettend geweldig. Het stadion in het bos, de Kür op Muziek in een bak waar ik bijna over de voeten van het publiek reed, wat een sfeer!”

Bijzonder

“Met Silvano vond ik het later ook wel spannend, de mensen zo dicht op de ring. Maar hij was heel braaf en het ging allemaal goed. Ik heb niet heel vaak in Rotterdam gereden, omdat het altijd aan het eind van het seizoen was (het CHIO was toen nog in augustus, red.), maar ik vond het er wel bijzonder. In het begin vond ik het een nadeel dat de stallen zover van het hoofdterrein lagen, maar later ging ik dat juist waarderen. De rust en de ruimte die we voor de paarden hadden, heel fijn vond ik dat. Als ik terug denk aan Rotterdam, denk ik ook als eerste aan het terrein, dat is zo uniek. Ik heb ook eens twee dagen clinics gegeven tijdens het CHIO, met de heer Schumacher, ik reed en hij begeleidde mij.”

Geen verbeelding

Bontje is dus niet heel vaak op het CHIO geweest. En als ze daar was, dan zag ze ook niet veel van de stad Rotterdam. “Ik kwam eigenlijk altijd zonder groom, dus had ik werk zat. Ik weet het, ik ben altijd een gek mens geweest, maar Silvano was dat ook, serieus. Als iemand anders iets met hem deed, was hij uit zijn hum en dat was geen verbeelding. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar als ik weg was en ik liet hem bijvoorbeeld poetsen door iemand anders, dan was hij voor diegene heel vervelend en stond hij daarna in zijn stal als een zielig vogeltje. Ik heb hem zelfs toen eens getemperatuurd, omdat ik dacht dat hij niet goed was geworden.”

Veel te danken

De amazone mag het gesprek met het CHIO zelf afsluiten. “De hele corona-periode was niet fijn. Er zijn heel veel geplande clinics geannuleerd. Gelukkig mocht ik wel collega beroepsruiters trainen, maar verder niet. Dat was financieel natuurlijk vervelend, maar ik doe het ook heel graag. Zeker de meerdaagse clinics vind ik leuk, dan kan je echt ergens aan werken en iemand verder helpen. Verder wil ik graag met Silvano afsluiten. Helaas heb ik hem op 30 jarige leeftijd in moeten laten slapen. Tot zijn hij 27/28 jaar was, was hij zo fit dat ik hem zo weer op wilde zadelen. Daarna werd het snel minder. Hij ging onder andere slechter eten. Alles heb ik voor hem gedaan en tot het laatst veerde hij op als hij me zag. Maar hij begon er slecht uit te zien en je moet een keer die hele moeilijke beslissing nemen. Ik heb vreselijk veel aan hem te danken en met hem bereikt. Dan moet je een keer de dierenliefde hebben om hem te laten gaan”.

Lees het volledige interview op de website van het CHIO.

Bron: CHIO Rotterdam

Foto: Remco Veurink

Reacties