Elize van der Mheen: “Nul rijden was net iets belangrijker”

Elize van der Mheen: “Nul rijden was net iets belangrijker”

Elize van de Mheen - Ferdinand B.
Elize van de Mheen - Ferdinand B. European Championships 2019 © Digishots

Elize van der Mheen is met haar 17 jaar nu al een routinier te noemen. De springamazone is bezig met haar vijfde Europese Kampioenschap en was op de eerste dag met haar Ferdinand B (v Verdi Tn) de beste Nederlandse combinatie bij de junioren.

“Het doel was vooral om foutloos te blijven,” vertelt Van der Mheen. “Natuurlijk wilde ik best de snelste tijd neerzetten, maar nul rijden was net iets belangrijker.”

Ferdinand B

Van der Mheen reed vier EK’s bij de pony’s. Voor de overstap naar de paarden twee jaar geleden kreeg ze de beschikking over de nu 9-jarige Ferdinand B. “Hij was al van ons, mijn vader en opa kochten hem als veulen, maar hij werd gereden door iemand anders. Ik ben Ferdinand gaan proberen en dat klikte al best snel. Toen heb ik hem overgenomen.”

De donkerbruine ruin is volgens zijn amazone een ‘echte vechter’. “Een heel betrouwbaar beestje ook. Hij probeert er altijd alles uit te halen. We kennen elkaar door en door en zijn echt een team. Ik vind een goede band heel belangrijk en heb daar ook veel tijd in gestoken.”

Dressuur is de basis

Samen met trainer Henk van den Broek is de amazone vooral veel bezig met de dressuurmatige training van haar paarden. “Heb je ze dressuurmatig niet voor elkaar, dan kun je er nooit alles uithalen. Dressuur is de basis. Een gehoorzaam paard kun je veel sneller aan je been naar voren krijgen en ook gemakkelijker weer terugkrijgen. Ze worden er rechter door en dat helpt weer om beter te wenden en dus ook beter te springen. Ik train zo’n zes keer per week dressuurmatig en springen doen we alleen over lage hindernissen. Of ik laat de paarden wat over cavaletti’s lopen om ze soepel en beweeglijk te houden. Soms zetten we de hindernissen wat hoger vlak voor een wedstrijd.”

Nations Cup

Voor de Nederlandse junioren staat op het EK vrijdag de Nations Cup op het programma. “Ik hoop dat alle teamleden nul rijden en goede rondes neerzetten. Het team staat nu op de zesde plaats, maar het zit allemaal heel dicht bij elkaar.”

Na de Nations Cup komen de beste ruiters en amazones alleen nog voor het individuele klassement aan de start. “Het doel is de finale,” geeft Van der Mheen aan. “Ik ga er met een leeg hoofd in en hoop dat het goed uitpakt.”

Kijk hier voor alle uitslagen van het EK in Zuidwolde.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties