Eline Geurs: “De combinatie van haflingers en springen ligt niet voordehand”

Eline Geurs: “De combinatie van haflingers en springen ligt niet voordehand”

0 2324
Eline Geurs en Sterre van de Posthoeve. Foto: Joyce Kolfschoten Fotografie

Tijdens het springen van de oefencross in Renswoude pakten Eline Geurs en haar haflinger Sterre van de Posthoeve (v. Willem van Steenbergen) ook maar vast wat tweesterren hindernissen mee. De combinatie is actief in het M eventing tussen de paarden en hoopt dit jaar hun eerste CSI1* te starten.

Heel makkelijk

“We hebben 10 winstpunten nodig in het M, maar doordat we niet konden starten in verband met het Coronavirus hebben we er nog niet zo veel”, vertelt Geurs. “Bij het parcourslopen zag ik ook wat tweester hindernissen staan. Ik twijfelde of ik ze mee zou pakken want we hadden nog nooit zulke hoge crosshindernissen gesprongen. We hebben niet alle tweester hindernissen gesprongen, maar wel een heel groot deel. Het was nu toch een oefencross dus als het nodig was konden we het lijntje opnieuw rijden. Sterre sprong alles eigenlijk heel makkelijk. Het ging super goed dus ik was heel blij!”

Focus bij eventing

Geurs kocht de merrie als compleet groene 3-jarige. “Ik heb haar zelf ingereden en opgeleid”, gaat ze verder. “Inmiddels mogen we Z2 dressuur starten en ik ben ook B-springen tussen de paarden met haar. Ze zou het L ook kunnen, maar dat vind ik te hoog naast de andere wedstrijden die ze loopt. In de eventing springen we natuurlijk ook en dat vind ik eigenlijk wel genoeg voor haar. Als ik dan moet kiezen leg ik de focus liever bij eventing. Ze doet het zo goed maar ik merk wel dat het veel van haar vraagt, daarom gaan we ook niet te vaak op wedstrijd.”

Enorm goed

“Ik verzorgde altijd de broer van Sterre”, vertelt de amazone over de manier waarop ze haar merrie leerde kennen. “Op een gegeven moment kwam Sterre te koop. Toen heb ik haar van mijn ouders gekregen. Maar ik vond springen en haflingers leuk en die combinatie ligt niet zo voor de hand”, lacht ze. “Toch deed Sterre het enorm goed en zijn we bij de pony’s tot het M gekomen. Door het springen zijn we uiteindelijk ook met eventing in aanraking gekomen. Nu les ik bij Roxana Graman, zij motiveerde mij ook steeds om een klasse hoger te gaan.”

Mazzel gehad

Waar die voorliefde voor haflingers vandaan komt weet de amazone eigenlijk niet. “Ik heb vooral heel veel mazzel gehad met Sterre. Mijn ouders kochten haar voor me omdat ik haar volle broer zo leuk vond. Sterre past zo goed bij me. Het heeft wel heel veel bloed, zweet en tranen gekost want ze was echt geen makkelijke pony, maar inmiddels kan ik met haar lezen en schrijven. Dat is echt hartstikke leuk. Ze is ook heel veelzijdig. Net voor de cross is ze super heet en hartstikke druk maar op het voorrijdterrein kan ik er op een halstertje en zonder zadel op gaan zitten.”

Veel te leuk

“Veel mensen zeggen dat ik haar nu zou moeten verkopen”, geeft Geurs aan. “Ze is nu 14 en op dit moment zou ze het meeste waard zijn. Dat doe ik niet, hoor! Ik vind haar zelf veel te leuk. Ik hou haar gewoon. Ik heb veel liever Sterre dan geld. Ik kan haar wel verkopen, maar dan heb ik zelf niets meer. Ik wil wel verder in de eventing, dat vind ik heel leuk.  Er komt dus wel een keer een groter paard voor de eventing, maar voor nu heb ik aan Sterre meer dan voldoende.”

Combineren

Naast haar bezigheden met Sterre is de amazone ook nog actief in de ponymensport. “Als je echt heel ver wil komen dan moet je toch één discipline als hoofddiscipline kiezen. Ik probeer gewoon alles te doen. Uiteindelijk kom ik ook wel hoger maar dan op een iets minder snel tempo. Af en toe is het even aanpoten en passen en meten, maar het is vooral echt super leuk om zo van alles te doen”, sluit ze gedreven af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Joyce Kolfschoten Fotografie

Reacties