Vier Nederlandse combinaties van start op EK Working Equitation

Vier Nederlandse combinaties van start op EK Working Equitation

Stan Hoeffgen working equitation
In volle vaart tijdens de speed trail

Vandaag gaat in het Italiaanse Narni het FITE Europees Kampioenschap Traditionele Working Equitation van start. Ook vanuit Nederland is er deelname.

Zo vertelde Young Rider Stan Hoeffgen eerder aan Hoefslag dat de speedtrail zijn favoriete onderdeel is. “Dit omdat je dat gewoon zo snel mogelijk door de hindernissen moet gaan, zonder iets om te gooien want dat kost straf-tijd.”

Naast Hoeffgen doen voor Nederland ook Robin Heuseveldt, Ellis Oldenboom en Astrid Bongers aan de start. Het EK duurt tot en met zondag.

Vaste onderdelen

De van oorsprong Zuid-Europese tak van paardensport bestaat uit een dressuurproef, stijltrail, speedtrail en runderwerk. De dressuurproef heeft vaste onderdelen die uit het hoofd gereden moeten worden. Het verschil met een reguliere dressuurproef is dat de proef zonder letters gereden wordt en de ruiter of amazone zelf mag beslissen waar hij of zij in de bak gereden de oefeningen uitvoert, als het maar in de vaste volgorde is.

In de stijltrail laat de ruiter zien dat deze zijn paard volledig onder controle heeft in alle situaties. Een brug, poort, achterwaarts, maar ook het traditionele ringsteken met garrocha (lange stok) komen voorbij. Een selectie van deze hindernissen komen ook voorbij in de zeer spectaculaire speedtrail, waar het uiteraard om de snelheid gaat.

Runderwerk

Het laatste onderdeel is het runderwerk. Deelnemers krijgen via loting het nummer van een koe toegewezen. Die moeten ze binnen 90 seconden uit de kudde en over een denkbeeldige lijn krijgen.

De ruiter moet dan de koe 15 seconden aan die zijde van de baan houden. Alle onderdelen moeten door de deelnemers op het EK met de teugelvoering in één hand gereden worden.

Je vindt meer informatie over het Europees Kampioenschap op de Facebookpagina van Working Equitation Nederland.

Zie ook: Road2EK-WE met Stan Hoeffgen: “Opbouwen in een rustig galopje” *video*

Bron: KNHS / Hoefslag

Foto: privé bezit Stan Hoeffgen

Reacties