EK Traditionele Working Equitation voor het eerst in Nederland

EK Traditionele Working Equitation voor het eerst in Nederland

working equitation
Het Nederlandse team op het WK Working Equitation 2018

Van donderdag 23 tot en met zondag 26 augustus wordt in Eersel het Europees Kampioenschap Traditionele Working Equitation georganiseerd. Dit is de eerste keer dat er een EK TWE in Nederland wordt gehouden. De Nederlandse afvaardiging bij de senioren bestaat uit Lotje Moerdijk, Ingrid Peters, Kelly van Gent, Astrid Bongers en Arie de Best. Bij de junioren zullen Vera Magereij en Danique Vos aan start komen.

Dressuurproef

De van oorsprong Zuid-Europese tak van paardensport bestaat uit een dressuurproef, stijltrail, speedtrail en runderwerk. De dressuurproef heeft vaste onderdelen die uit het hoofd gereden moeten worden. Het verschil met een reguliere dressuurproef is dat de proef zonder letters gereden wordt en de ruiter of amazone zelf mag beslissen waar deze in de bak gereden worden, als de vaste volgorde maar aangehouden wordt.

Controle en snelheid

In de stijltrail laat de ruiter zien dat het paard volledig onder controle is in alle situaties; een brug, poort, achterwaarts, maar ook het traditionele ringsteken met een lange stok (de garrocha) komen voorbij. Een deel van deze hindernissen komen ook voorbij in de zeer spectaculaire speedtrail, waar het vooral om de snelheid gaat. Het laatste onderdeel is het runderwerk. Deelnemers krijgen via loting het nummer van een koe toegewezen, die ze binnen 90 seconden uit de kudde en over een denkbeeldige lijn moeten krijgen. De ruiter moet dan de koe 15 seconden aan die zijde van de baan houden. Alle onderdelen moeten door de deelnemers op het EK op één hand gereden worden.

Bron: persbericht Wendy Koekoek

Reacties