EK Rotterdam | Isabell Werth op hoogste trede van Duits podium

EK Rotterdam | Isabell Werth op hoogste trede van Duits podium

0 1846
Isabell Werth - Bella Rose
Isabell Werth - Bella Rose FEI European Championships 2019 © DigiShots

Om 15:00 uur is de Grand Prix kür op muziek op het EK in Rotterdam begonnen. Titelfavoriet was regerend Europees en Wereldkampioene Isabell Werth, en ze maakte dit helemaal waar. Met een score van bijna 91% pakt ze de titel, ook het zilver en brons gaan naar Duitsland.

Judy Reynolds

De Ierse amazone Judy Reynolds zette in het zadel an de 17-jarige KWPN-er Vancouver K (v.Jazz) dit weekend al twee persoonlijke records neer. Daarmee leverde ze een grote bijdrage aan de teamkwalificatie van Ierland voor Tokio. De ruin lijkt beter ontspannen dan ooit tevoren en loopt een hele fijne kür. De piaffes hadden mooier gekund, maar de passage is juist heel goed. Op Ierse muziek wordt ze vijfde met 85,589%.

Dorothee Schneider

Vooraf aan deze rubriek leek Dorothee Schneider de grootste concurrentie te vormen voor Isabell Werth. Dat maakt ze waar in deze kür. Waarbij vooral de passage genieten is, Showtime FRH (v.Sandro Hit) gaat dan echt op het achterbeen zitten. De amazone zet een nagenoeg foutloze proef neer en rijdt voor wat ze waard is. Het wordt een tweede plek met 90,561% voor Schneider. Daarmee vestigt ze zich tussen haar landgenotes en lijkt ze een Duits podium zeker te stellen.

Isabell Werth

Na Cathrine Dufour betreedt regerend Europees kampioene Isabell Werth de ring. De Belissimo M-dochter Bella Rose straalt in de draftour een en al harmonie uit. Bella Rose laat zich fijn rijden en Werth rijdt een foutloze, afgewerkte proef. De piaffe is mooi van de grond en fantastisch op de plek, deze levert dan ook een 10 op. Het publiek is net zo enthousiast als de amazone zelf, en begint al in de laatste lijn te klappen. Met 90,875% neemt ze de leiding over van Von Bredow-Werndl.

Cathrine Dufour

In het zadel van haar Atterupgaards Cassidy (v.Caprimond) rijdt Cathrine Dufour een bijna foutloze, correcte proef. De wisselseries zijn kaarsrecht en Dufour laat geen punten liggen. De afwerking is prachtig en het beeld is erg aansprekend. Dufour kan niet tippen aan de absolute topproef van Von Bredow-Werndl, maar mag ontzettend tevreden zijn. Ze vestigt zich met 87,771% op een voorlopige tweede plek, boven Gal. Bij twee jury’s staat ze zelfs bovenaan.

Jessica von Bredow-Werndl

In de Grand Prix was ze nog het streefresultaat van het Duitse team, in de Special wist ze toch de derde Duitse combinatie te worden. Daarmee staan Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera BB (v.Easy Game) vandaag in de finale, waar ze zeker thuishoort. Het duo laat al aan het begin van de kür hele mooie piaffes zien. De merrie is wat onrustig in de staart, maar laat zich verder erg harmonieus en gewillig zien. De proef is foutloos en prachtig om naar te kijken, een dolblije amazone krijgt 89,107%.

Edward Gal

Glock’s Zonik N.O.P. liep op dit EK voor het eerst zijn nieuwe kür op muziek, de muziek is zoals we van Edward Gal gewend zijn prachtig. Hij begint zijn proef met een fantastische uitgestrekte draf en gehele draftour is goed. Enkel de tweede piaffe heeft wat te weinig passen. De uitgestrekte stap is groot, los en ontspannen. Een kampioenschap rijden kun je aan Gal overlaten; hij zet een schitterende, foutloze kür neer. Gal neemt de leiding van Bachmann Andersen over en scoort 84,271%.

Patrik Kittel

Patrik Kittel en Well Done de la Roche (v.Fürstentraum) zijn de tweede combinatie na de pauze. Het beeld is aansprekend en Kittel stelt de merrie sympathiek voor. Ze verliest wat balans in een piaffe-pirouette, maar maakt verder geen grote fouten. De merrie mag nog wat kracht winnen in onder andere de uitgestrekte draf, maar de proef heeft ontzettend veel harmonie. Een uiterst tevreden Kittel wordt beloond met 82,296%, voorlopig een tweede plek.

Daniel Bachmann Andersen

De sympathieke Deense ruiter Daniel Bachmann Andersen begint met de KWPN Hengstenkeuringskampioen Blue Hors Zack (v.Rousseau) goed aan zijn kür op muziek. De graftour is foutloos en aansprekend, de stap is fijn ontspannen. In galop laat de combinatie enkele moeilijke combinaties zien, wat naast goede cijfers voor de onderdelen ook een hoge moeilijkheidsgraad oplevert. Enkel in de serie om de pas sluipt een klein foutje. De hengst opent iets zijn mond, maar laat een harmonieuze en expressieve proef zien. Bachmannn Andersen krijgt voor zijn goede kür op muziek 83,711% en Minderhoud verliest de leiding.

Gareth Hughes

Voor veel Nederlanders is Gareth Hughes niet de meest bekende deelnemer in het Britse team, maar hij heeft op dit EK laten zien toch echt bij de Europese top te horen. De ruiter verbrak al twee dagen zijn persoonlijk record op dit EK. In het zadel van zijn KWPN-merrie Classic Briolinca (v.Trento B) laat hij prachtige piaffes zien, die goed op de plek worden uitgevoerd. De stap had wat ruimer en meer ontspannen mogen zijn. De pirouettes zijn klein en Hughes rijdt voor wat hij waard is; de score bedraagt 80,125%.

Carl Hester

In het zadel van Hawtins Delatico (v.Diamond Hit) is Carl Hester de eerste Brit die aan de start komt in de kür op muziek. Ook deze ruin is vandaag niet volledig ontspannen in de kür op muziek. De pirouette in piaffe pakt niet goed uit en ook in de stap duikt spanning op. Fouten sluipen er zowel in de wisselserie om de pas als in die om de twee passen. Het is niet het kampioenschap van Hester, die eerder ook al zijn leerlinge Charlotte Dujardin uitgesloten zag worden. Vandaag is de score 70,732%.

Henri Ruoste

Henri Ruoste en Rossetti (v.Romanov) zijn een van de grote verrassingen van dit EK. De Finse combinatie begint hun kür helaas met heel veel spanning. De ruiter herpakt zich goed en de piaffe en passage zijn heel goed, maar in de stap ontstaat wederom een grote storing. Een kür op muziek in deze baan was voor de Romanov-zoon wellicht nog wat te veel, maar hij heeft zeker wat in zijn mars voor de toekomst. Vandaag was het geluk niet aan de zijde van de combinatie en wordt het niet meer dan 67,982%.

Juliette Ramel

Juliette Ramel is in het zadel van de KWPN-gefokte Buriel K.H. de tweede Zweedse combinatie in het deelnemersveld. De imponerende Osmium-zoon toont spanning en wordt soms wat sterk in de indrukwekkende Rotterdam Arena. Ramel rijdt de series op een gebroken lijn, in zowel de series om de twee als om de pas sluipen fouten. De amazone weet de serie om de pas nog opnieuw uit te voeren en sluit de proef af met een prachtige piaffe-passage serie. Het wordt 74,346%.

Hans Peter Minderhoud

Glock’s Dream Boy N.O.P. (v.Vivaldi) begint zijn proef met een stabiele drafreprise. De hengst loopt onder Hans Peter Minderhoud een foutloze proef en de ruiter haalt er vandaag het maximale uit. De tribunes zitten bomvol en het thuispubliek gaat uit z’n dak na afloop van de proef van Dream Boy. Het wordt 81,546% voor de Nederlandse combinatie, enkel het Duitse jurylid waardeert de combinatie met minder dan 80%.

Therese Nilshagen

De tweede starter is de Zweedse amazone Therese Nilshagen met Dante Weltino OLD (v.Danone), de hengst die ook in Nederland veel gedekt heeft. De combinatie begint met een gigantisch indrukwekkende uitgestrekte draf, maar de daarop volgende piaffe zou wat actiever kunnen zijn. In de serie om de twee sluipt een foutje, net als in de rechterpirouette. Nilshagen kan deze onderdelen beide wel herhalen. De sympathieke proef van de hengst levert 78,946% op.

Claudia Castilla Ruiz

De Spaanse ruiter en zijn Lusitano Alcaide (v.Lobito) kwamen als eerste de baan in en begonnen met een Spaans stukje show. Na het binnenkomen ging de ruiter voorwaarts en liet twee pirouettes zien met daartussen een serie om de pas, gereden met één hand. Net als de meeste Spaans gefokte paarden laat de hengst veel aanleg zien voor de piaffe en passage, de beste onderdelen van deze combinatie. De zeven juryleden, waarvan de Nederlandse Mariëtte Sanders-van Gansewinkel voorzitter is, beoordeelden de correct uitgevoerde proef met 77,861%.

Bron: Hoefslag

Reacties