EK Eventingteam jeugd bekend: “Ze rijden met flair rond”

EK Eventingteam jeugd bekend: “Ze rijden met flair rond”

Eventing algemeen, burghley horse trials
Foto: DigiShots

De laatste observatiewedstrijd, het NK Eventing voor de jeugd in Renswoude, werd afgelopen weekend verreden. Na het kampioenschap heeft bondscoach Marcelle de Kam het Nederlandse eventingteam en individuele starters bekend gemaakt voor de Europese Kampioenschappen. Dit is voor De Kam de eerste keer dat zij bondscoach is voor het Nederlandse team.

Medaillewinnaars

Naast junioren-kampioene Elise Otto en Young Riders-kampioene Mylene Spaak, zijn ook de andere medailewinnaars van het NK geselecteerd. Ook KNHS-Talententeamlid Nina de Haas valt binnen deze selectie. In totaal werden 14 combinaties uitgekozen. Een aantal van de ruiters is nog nooit eerder voor Nederland uitgekomen. Zij zijn uitgezonden naar het Europees kampioenschap Eventing voor de jeugd. Het EK wordt van 10 tot en met 14 juli wordt verreden in Maarsbergen.

Opvolger Van Beek

Begin dit jaar nam Marcelle de Kam de rol van bondscoach voor de jeugd op zich. Hiermee volgt zij de vorig jaar overleden Jan van Beek op. Van Beek is vorig jaar op 42-jarige leeftijd overleden. In de vroege ochtend van vrijdag 6 juli 2018 was hij getroffen door een aneurysma in zijn hoofd. Sindsdien lag hij in zeer zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. Jan van Beek was sinds 2014 bondscoach eventing van de Nederlandse Junioren en Young Riders. Met het Young Riders team won hij in 2017 jaar zilver op het EK, de eerste teammedaille ooit in deze discipline voor Nederland.

Genieten

De debuterende bondscoach geniet van de rol die ze nu vervult voor het eventingteam, maar vindt het ook best spannend. “De vijf combinaties die nu aangewezen zijn voor de beide teams, waren duidelijk voor mij, die hebben de afgelopen maanden het beste gepresteerd. Er moet er van die vijf nog wel een individueel van start, maar dat beslis ik later,” licht ze toe.

Enthousiast

De Kam is enthousiast over haar pupillen. “De Junioren is een groep echt nog jonge ruiters, waarvan een deel wel al EK ervaring heeft bij de junioren of met de pony’s. De Young Riders is een professioneel groepje die net als de junioren met flair rondrijden. Alleen al door hun leeftijd zijn het wel twee totaal verschillende groepen die een eigen benadering vragen. Het is heel fijn om met zo een groep te mogen werken, maar ook best spannend. Wel gezonde spanning hoor, want ik vind het super leuk om te doen.”

Voordat de jeugd afreist naar het Europees Kampioenschap in Maarsbergen, heeft het eventingteam op 20 en 21 juni nog een trainingskamp in Kootwijk en Renswoude.

Uniek

Het is best bijzonder dat het Europees Kampioenschap Eventing voor de jeugd dit jaar in Nederland plaatsvindt. Dit past echter wel in de ontwikkeling en de groei die de eventingsport doormaakt de laatste jaren. Hierom heeft de KNHS besloten veertien combinaties af te vaardigen naar het EK, waar de jeugdige combinaties voor eigen publiek internationale ervaring op kunnen doen.

De locatie van het EK is het schitterende Landgoed Maarsbergen, waar al meerdere jaren de Maarsbergen Horse Trials worden gehouden. De deelnemers en bezoekers wanen zich in Engelse sferen en dat doet denken aan de vermaarde grote wedstrijden in het Verenigd Koninkrijk waar landgoederen veelal het decor zijn. De cross country is een ontwerp van de gerenommeerde Engelse parcoursbouwer Eric Winter.

Deelnemers

Young Riders (18 – 21 jaar)
Levi Driessen (Esch) met Giraldi en Lancero Dancer als reserve-paard
Nina de Haas (Hengstdijk) met Divine en Cocu als reserve-paard
Olivia Pleysier (Bilthoven) met Spirit Excalibur
Myrle Schoones (Pelt, Bel) met Dimitri
Mylene Spaak (Hierden) met King Canna

Individueel
Lucy Groenen (Groenekan) met Gyon

Junioren (tot 18 jaar)
Splinter Bergsma (Hilversum) met Quantum Warrior
Caressa Kolkman (Hengelo) met Diamant
Elise Otto (Schoonhoven) met Coffee IJs
Beau Postumus (Terschuur) met Smokie
Kristy Snepvangers (Bergen op Zoom) met Diesel en Gaelic Lad als reserve-paard

Individueel
Lotte Monhemius (Halfweg) met Gogo Jumbo
Leida Naber (Biddinghuizen) met ACSI ZamZam
Okke Peemen (Meerle, Bel) met Happy Lady

Bron: KNHS

Foto: Archieffoto

Reacties