Controleer je paard op eitjes van de paardenhorzel

Controleer je paard op eitjes van de paardenhorzel

0 3667
horzels horzeleitjes

In augustus is de paardenhorzel het meest actief. Deze grote bruine vlieg zorgt zelf voor onrust met zijn harde gezoem, maar het zijn de eitjes die voor problemen zorgen. Je herkent de horzel aan de kleine, gele eitjes die hij legt op het paard.

Paardenhorzel

De volwassen paardenhorzel leeft maar kort en heeft geen angel, hij kan het paard dus niet steken. Wel heeft de horzel een stevig eileg apparaat, die eruit ziet als een ‘superangel’. Vaak worden horzels verward met hoornaars en dazen. Hoornaars steken en dazen bijten, een horzel kan dat beide niet. Hij legt eitjes op het paard, vaak op de benen en het hoofd. De paardenhorzel kan ongeveer elke tien seconden een ei vastlijmen aan een haar. De eitjes zitten stevig vastgeplakt en zijn moeilijk te verwijderen.

Horzeleitjes

Je herkent de eitjes als gele puntjes, vaak honderden bij elkaar. Haal je ze er zelf niet af, dan worden de eitjes opgelikt door het paard en uiteindelijk als larven weer uitgescheiden. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland ongeveer 50% van de paarden geïnfecteerd is met larven van de paardenhorzel. In de mondholte van het paard komen de larven uit de eitjes, ze kruipen onder het mondslijmvlies waar ze enkele weken blijven. Vervolgens verplaatsen ze zich naar de maag en hechten ze zich daar vast aan de maagwand. In het late voorjaar laten ze los uit de maag en worden ze met de mest mee uitgescheiden, ze kruipen dan uit de mest de aarde in en vervellen in een paar weken tot een nieuwe paardenhorzel.

Voorkomen

Meestal vertoont een paard geen symptomen van een infectie met de horzellarven. Soms kan een ontsteking van het mondslijmvlies en maagslijmvlies optreden. Wanneer een paard vaak geeuwt, kan dat wijzen op een besmetting met de paardenhorzel. Met het juiste ontwormingsmiddel kan de besmetting worden bestreden. Daarnaast is het belangrijk om de infectie te voorkomen. Je kunt een paard insprayen met een anti-insectenmiddel, maar dat is geen garantie dat de paardenhorzel uit de buurt blijft. Controleer daarom de vacht van je paard goed en probeer eitjes zo snel mogelijk te verwijderen. Wanneer je de plekken wast met lauw water en azijn, laten de eitjes makkelijker los. Ook zijn er speciale horzelmesjes en schuurblokjes te koop.

Bron: Paardenarts/Diergeneeskundig Centrum

Foto: Daniëlle Berloth

Reacties