Eis vier jaar cel in hoger beroep paardenvlees-schandaal

Eis vier jaar cel in hoger beroep paardenvlees-schandaal

0 245
hoofd paard algemeen

Een vleesgroothandelaar in Oss werd in 2015 veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Hij verkocht volgens de rechter ruim 300 ton paardenvlees als rundvlees. Woensdag diende voor het gerechtshof in Den Bosch het hoger beroep.

Zowel de veroordeelde handelaar als het Openbaar Ministerie betwistten de uitspraak van vier jaar geleden. Het OM eiste nu vier jaar cel.

Herkomst discutabel

In totaal namen zo’n kleine 1800 bedrijven vlees af van de veroordeelde vleesverwerker, maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2016 bekend. Dat wil echter niet zeggen dat ze daadwerkelijk paardenvlees hebben gekocht, maar de herkomst is op zijn minst discutabel.

Het gaat onder meer om vleesgroothandels, restaurants, cafetaria’s en slagerijen. Het vlees werd onder andere verwerkt in hachee, gehakt, hamburgers, runderrookvlees, salami, bitterballen, rundvleessalades, tomatensoep, carpaccio en saucijzenbroodjes.

Weinig vlees

De vleeshandelaar benadrukte bij het gerechtshof in Den Bosch dat hij geen kwade opzet heeft gehad en dat het relatief om heel weinig vlees ging. De paarden werden ten onrechte buiten de administratie gehouden, beweert hij. Op het etiket van het vlees had moeten staan dat het paardenvlees was.

De rechter doet over twee weken uitspraak in het hoger beroep.

Shetlandpony’s

Vorige week diende voor de rechtbank in Den Bosch nog een zaak over paardenvlees.  Daar kwamen meerdere verdachten voor de rechter. Onder hen een bedrijf dat in 2013 begon het bedrijf met het slachten van shetlandpony’s. ‘Het domste wat ik ooit heb gedaan,’ volgens de eigenaar van Slachthuis Van Hattem.

De officier van justitie denk dat Van Hattem flink heeft geprofiteerd van de fraude. Ze eist 4 ton terug.

Bron: Nu.nl / Hoefslag

Foto: archief

 

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties