Eikenprocessierups ook gevaarlijk voor paarden

Eikenprocessierups ook gevaarlijk voor paarden

In Nederland en België zie je steeds vaker waarschuwingslinten om eikenbomen die aangeven dat je moet uitkijken voor processierupsen. Dat eikenprocessierupsen een bedreiging en een gezondheidsrisico voor de mens kunnen opleveren, is al lange tijd bekend. Maar ook voor paarden is het niet goed om in aanraking te komen met het diertje.

Het risico wordt veroorzaakt door de brandharen, die deze rupsen ongeveer vanaf de eerste week van mei loslaten. Vooral irritatie aan lippen en slijmvliezen van mond en keel, met jeuk, blaren, speekselvloed en slikklachten en ontstekingen aan de ogen worden hierbij gezien. Daarnaast ziet men ook wel verschijnselen van algemene aard, zoals irritatie van de slokdarm, diarree en koorts.

Besmet hooi

Paarden lopen vooral risico als ze in de buurt van eiken grazen waarop de rupsen zich bevinden, maar er zijn ook gevallen beschreven waarbij hooi gewonnen in de buurt van aangedane bomen besmet bleek met brandharen en meerdere paarden na het eten van dit hooi klachten ontwikkelden.

Irritatie door processierups

Verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Als je enkele van bovenstaande verschijnselen bij je paard ziet en je vermoedt dat het veroorzaakt zou kunnen worden door de processierups is het belangrijk de mond meteen zoveel mogelijk te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen, zodat je zelf geen irritatie op uw huid krijgt. En neem contact op met de dierenarts, zodat er een injectie kan worden gegeven tegen de allergische reactie.

Bron: Gezondheidsdienst voor dieren

Foto: Istockphoto/dennisvdw

Reacties