EIA in Nederland: aanscherping exportregels naar Rusland, India & Zuid-Amerika

EIA in Nederland: aanscherping exportregels naar Rusland, India & Zuid-Amerika

Stamceltherapie

Bijna een week nadat bekend werd dat er op Poloclub Vreeland een paard met EIA geconstateerd was passen Rusland, India, Brazilië, Mexico en Chili hun importregels ten aanzien van paarden uit Nederland aan. 

Rusland

Paarden die voor tijdelijke export naar de Russische Federatie bestemd zijn moeten vergezeld gaan van een dierenartsverklaring waar het paard de afgelopen drie maanden op stal verbleven gestaan.

India

Paarden voor export naar India moeten drie maanden voorafgaand aan de export op een stal hebben gestaan die EIA-vrij is en die minimaal 1 kilometer buiten de omtrek van een besmet bedrijf gevestigd is.

Brazilië

Door middel van een houdersverklaring moet kunnen worden aangetoond waar het paard bestemd voor Brazilië de laatste 90 dagen voor export verbleven heeft. Dit mag niet op een EIA-besmet bedrijf zijn geweest.

Chili

Ook voor export naar Chili moet het paard vergezeld gaan van een houdersverklaring met daarin de verblijfsplaats van het paard de 90 dagen voor export.

Als Nederland niet vrij is van een van genoemde ziekten dan kan bij ICb kan gecontroleerd worden welk bedrijf is besmet. Belanghebbende moet middels een houdersverklaring aangeven waar het paard de laatste 90 dagen voorafgaand aan de export heeft verbleven. Dit mag niet op een EIA-besmet bedrijf zijn geweest of een stal in een straal van 1 kilometer om een besmet bedrijf.

Mexico

Paarden bestemd voor export naar Mexico moeten een negatieve Coggings- of ELISA-test die voor het tijdstip van export maximaal zes maanden oud mag zijn.

Foto: Remco Veurink

Reacties