EIA in Nederland: Aanpassingen exportregels Canada, Israël, Hongkong & Marokko

EIA in Nederland: Aanpassingen exportregels Canada, Israël, Hongkong & Marokko

vliegtuig met paarden

Naar aanleiding van de EIA-diagnose vorige week bij een polopaard in Vreeland hebben nu ook Canada, Israël, Hongkong & Marokko hun importregels voor paarden uit Nederland aangescherpt. Eerder werd al bekend dat China, Cuba, Zuid-Afrika en Zuid-Korea paarden uit Nederland weren. 

De exportstop was voor oud-staatssecretaris Henk Bleker reden om een brandbrief naar het ministerie van Economische Zaken te sturen, omdat blijkt dat export vanuit Duitsland nog wel mogelijk is.

Export naar Canada, Israël, Hongkong en Marokko blijft in principe mogelijk, maar de paarden moeten wel aan extra gezondheidseisen voldoen.

Israël

Zo moeten paarden naar Israël een verklaring hebben dat 60 dagen voor export op de stal waar het paard verbleef én in een omtrek van 30 kilometer daar omheen geen meldingen van EIA zijn geweest.

Ook moet bij het gezondheidscertificaat de schets met aftekeningen zijn ingevuld en moeten de aftekeningen ook zijn beschreven.

Canada

Bij paarden bedoeld voor de export naar Canada moet een houdersverklaring waar het paard de afgelopen 90 dagen heeft verbleven.

Paarden van een EIA-besmet bedrijf en van bedrijven in een omtrek van 1 kilometer van de besmettingshaard kunnen niet worden geëxporteerd.

Hong Kong

Paarden voor tijdelijke export naar Hong Kong mogen de 30 dagen voor export niet op een met EIA-besmet bedrijf zijn geweest. Hiervoor moet een dierenarts verklaring worden afgegeven.

Marokko

Om in aanmerking te komen voor tijdelijke export naar Marokko mag een paard 90 dagen voor export niet op een stal met EIA-besmetting hebben gestaan. Hiervoor moet een dierenartsverklaring worden afgegeven.

Reacties