Ehrens: ‘Hier ben ik niet blij mee’

Ehrens: ‘Hier ben ik niet blij mee’

0 20
Bondscoach Rob Ehrens

Rob Ehrens is absoluut niet te spreken over het FEI voorstel om de Nations Cup landenwedstrijdserie in 2013 op de schop te gooien. De bondscoach springen woonde afgelopen maandag in Düsseldorf met Emile Hendrix namens de KNHS een bijeenkomst van de Europese Paardensport Federatie EEF bij over dit onderwerp. Volgens Ehrens waren de 27 aanwezigen vrijwel unaniem in de mening dat het nu op tafel liggende voorstel een slecht plan is. ‘Dit zijn zulke drastische veranderingen die al in 2013 moeten gaan plaats vinden. Dat gaat sowieso niet’, aldus Ehrens. ‘Het is al vreemd dat er een nieuwe sponsor is gevonden die nu de spelregels bepaalt voor de wijze waarop de landenwedstrijden worden verreden. Dat is niet de juiste volgorde. Daarbij is nog altijd veel onduidelijk. We weten bijvoorbeeld niet eens hoeveel geld er precies mee gemoeid is.  En om nu een goed drijvende boot zomaar lek te schieten gaat me te ver. Hier ben ik niet blij mee.’ 

De FEI kwam vorige week tot het voorstel om de vanaf 2013 door Saoedi-Arabië gesponsorde landenwedstrijdenserie te laten verlopen via regionale kwalificaties, twee halve finales en een finale. Dit moet in de plaats komen van het huidige Top League-systeem met acht landen en acht wedstrijden, allen verreden in West-Europa.

In de nieuwe situatie zou er gestreden worden in zes regio’s, met per regio een verschillend aantal landen dat zich plaatst voor de halve finale. De regio’s met aantal gekwalificeerde landen zijn: West-Europa (10), Oost- en Centraal-Europa (3), Noord/Zuid-Amerika (4), Midden-Oosten (3), Azië/Oceanië (3) en Afrika (1). Deze 24 teams worden verdeeld over de beide halve finales, waarna de beste zes per halve finale doorgaan naar de eindstrijd. Deze drie wedstrijden zouden in september of begin oktober moeten worden afgewerkt.

Ehrens vervolgt: ‘We zijn heus wel voor verandering en voor meer globalisering van de sport, maar dat kan ook op een andere wijze. We zijn zelf al met een tegenvoorstel gekomen om de toplanden zes wedstrijden van de acht te laten rijden zodat er per concours telkens twee landen, zoals Saoedi-Arabië, uitgenodigd kunnen worden om deel te nemen. We zijn ook niet tegen halve finales en een finale, maar wat we niet moeten hebben is dat concoursen als Aken, Rotterdam of Dublin landen als Finland of Joegoslavië moeten uitnodigen. Ook kunnen al die concoursen weer zelf uitzoeken hoe ze aan hun prijzengeld moeten komen voor de landenwedstrijden.’

Het moge duidelijk zijn. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken. Volgende week gaan verschillende betrokkenen met elkaar in gesprek hierover op het FEI hoofdkantoor in Lausanne. Het definitieve besluit zal genomen worden tijdens de FEI General Assembly, begin november.

Reacties