Eerste vijf getuigen in zaak Handsome O gehoord

Eerste vijf getuigen in zaak Handsome O gehoord

0 3541

In de Groningse rechtbank zijn vandaag de eerste getuigen gehoord in het voorlopig getuigenverhoor rondom kampioenshengst Handsome O. De Johnson-zoon die vorig jaar op de KSS werd verkocht voor 300.000,-  aan de Noorse Kristen Andresen ging kort na aankomst op de trainingsstal in Denemarken hanentred vertonen. Volgens Andresen is ze door verkoper Jan Brouwer en het KWPN misleid. Zij vermoedt dat Handsome O al voor de veiling aan hanentred leed en dat dit opzettelijk gemaskeerd is. De getuigenverklaringen wijzen daar alleen vooralsnog niet op. 

Een hele dag was er in de rechtbank voor uit getrokken om de eerste vijf getuigen in deze kwestie te horen. Verkoper Jan Brouwer, diens vrouw Maria Brouwer, hoefsmid Olivier Smink, dr Inge Wijnberg van de faculteit Utrecht en dierenarts Rieks Hatzmann waren door de rechtbank opgeroepen om verplicht onder ede een verklaring af te leggen over hun bevindingen rondom Handsome O.

Onder ede

Het is Andresen erom te doen bewijs te verzamelen dat zij is misleid toen zij op de KWPN hengstenkeuring van 2015 in de KSS-veiling voor het recordbedrag van 300.000,- de kampioen van de jaargang aanschafte. Het getuigenverhoor focuste zich dan ook op de gebeurtenissen rondom de hengstenkeuring en de KSS-veiling, de tijd tussen de veiling en aflevering in Denemarken.

De getuigen werden door de advocaat van Andresen, Damien Berkhout onder andere ondervraagd of zij bekend waren met andere Johnson-nakomelingen die aan hanentred zouden lijden en of hanentred met botox of ethanol alcohol te maskeren zou zijn.

Zonder bemerkingen gekeurd

Jan Brouwer, die een van de twee gedaagde partijen is werd als eerste van alle getuigen door de advocaat van Kristen Andresen en de rechter gehoord. Uit zijn mond mocht de griffier optekenen dat Handsome O de drie jaar die hij in Brouwers bezit is geweest nooit gezondheidsproblemen had gekend en dat hij ook nooit een ongeluk had gehad.

Dierenarts Rieks Hatzmann is de tweedelijns dierenarts van Brouwer en heeft Handsome O tweemaal gezien. In februari 2014 voor een PROK-keuring en na de eerste bezichtiging voor een klinische en röntgenologische keuring. ‘Hij was op beide keuringen in orde zonder bemerkingen’, laat hij in de rechtbank weten.

Aan de longe

Voor de kampioensveiling is Handsome O nog publiekelijk gelongeerd door Brouwers stiefzoon Martin en Brouwers vrouw Maria. Volgens Andresen zou Maria Brouwer achter de hengst hebben aangerend met de zweep om zo te maskeren dat de hengst in stap zijn hanentred zou laten zien. Maar volgens Jan en Maria Brouwer heeft Maria alleen naast Martin de zweep vastgehouden, omdat de omgeving druk was en Martin alle aandacht bij de hengst nodig had.

Na de veiling, zo verklaren Brouwer en diens vrouw Maria, was Handsome O in opdracht van Andresen zadelmak gemaakt, omdat de hengst snel op de Deense hengstenkeuring in Herning aangeboden zou worden en hij daar onder het zadel getoond moest worden.

Nieuw beslag

Een dag voor vertrek krijgt Handsome O nieuw beslag ondergebracht door hoefsmid Olivier Smink. ‘We wilden hem netjes afleveren’, verklaart Brouwer. Smink ziet en merkt voor, tijdens en na het beslaan niets aan Handsome O dat duidt op hanentred of een ander mankement, zo laat hij tijdens zijn getuigenis weten.

Mr Fantastic

Op 17 februari levert Brouwer de hengst in Katrinenlund af en vier dagen later ontvangt hij appjes van Andresen dat het geweldig ging met ‘Mr Fantastic’. Maar nog later wordt hem een video toegestuurd dat Handsome O niet meer goed loopt. ‘Ik zag op de video dat Handsome met beide achterbenen abnormaal trok. Hij had om beide achterbenen springkapjes. Het is normaal dat een paard dat dat niet kent daarmee trekt en als je wilt laten zien wat hij mankeert dan doe je die dingen niet om’, is Brouwers redenering.

Getuigen-deskundige Inge Wijnberg wordt met instemming van Andresen door het KWPN gevraagd een onafhankelijk specialist Handsome O te onderzoeken. Zij ziet de hengst op 18 april 2015. Zijn constateert een spasticiteit aan beide achterbenen, hoewel bij het ene achterbeen meer dan bij het ander. Voor is de hengst onregelmatig. Hanentred is volgens Wijnberg een verzamelbegrip voor de manier van bewegen, maar het kan verschillende oorzaken hebben. Op de vraag van Andresens advocaat of hanentred ook een genetisch aanleg kan hebben antwoord ze dat daarover er in de vakliteratuur geen publicatie is. ‘En het is ook geen gedragsverschijnsel’, zegt ze.

Traumatisch letsel niet uit te sluiten

Bij haar onderzoek van Handsome O heeft zij inzage in het logboek van de hengst. Hierin staat dat  er een ruiter van hem is afgevallen, dat Handsome O op een gegeven moment is geschoren en dat een dag later het scheren is voortgezet. ‘Door dit, en in combinatie met de schrammen op zijn lichaam kan ik een traumatisch letsel niet uitsluiten’, aldus Wijnberg

Op de röntgenfoto’s die vervolgens van Handsome O zijn gemaakt zijn geen afwijkingen geconstateerd, daarom constateert Wijnberg een weke-delenletsel in de hals. Wijnberg merkt in haar onderzoek dat Handsome O stijf is en een beperkte bewegingsvrijheid van de wervelkolom heeft. Het afhangend ooglid dat hij heeft past volgens Wijnberg in het beeld van een halsletsel, maar niet bij een specifiek trauma. Wijnberg krijg van de aanwezigen op stal te horen dat er niets met de hengst gebeurd zou zijn.

Botox niet realistisch

Aan vrijwel alle getuigen wordt gevraagd of zij bekend zijn met het gebruik van botox of ethanol alcohol om hanentred te maskeren. Door alle gevraagde getuigen wordt hierop ontkennend geantwoord. Wijnberg heeft hiernaar onderzoek gedaan en wetenschappelijk gepubliceerd. ‘Het is mij vooralsnog niet gelukt om aansprekende resultaten met botoxbehandeling bij paarden met hanentred te krijgen’, antwoordt ze. ‘Ik ken ook niemand die dat wel is gelukt en het wordt evenmin beschreven in de vakliteratuur.’

De kans dat Handsome O voor de hengstenkeuring zou zijn behandeld met botox of ethanol alcohol acht Wijnberg dan ook als ‘niet realistisch’. ‘Diegene die dat lukt mag mij bellen.’

Aanstaande maandag zullen de volgende getuigen gehoord gaan worden. Daarna kan Andresen beslissen of ze daadwerkelijk een rechtszaak tegen Jan Brouwer en het KWPN zal aanspannen.

tekst: Albertine Nannings voor Hoefslag. 

Reacties