Eerste KWPN-verrichtingsonderzoek in Canada

Eerste KWPN-verrichtingsonderzoek in Canada

New Foresters

Het KWPN in Noord-Amerika (KWPN-NA) voert het fokbeleid van het KWPN uit in Noord-Amerika en Canada.

Nadat al tientallen jaren KWPN-juryleden merries beoordelen in Amerika en Canada is daar sinds enkele jaren ook selectie van hengsten mogelijk met aan het eind een verkort verrichtingsonderzoek. Die hengsten hebben dan al enkele jaren actief in de sport gepresteerd. Zo werd eerder Florianus van Iron Spring Farms na een vijfdaags onderzoek in Noord-Amerika volledig KWPN goedgekeurd.

Voor het eerst wordt er nu een 21 dagen durend verrichtingsonderzoek georganiseerd in Canada onder verantwoordelijkheid van KWPN-NA. De hengst die dit betreft is de zesjarige Bosch Blue. De zoon van Cantos komt uit de stermerrie Pavona, een dochter van Mr. Blue x G.Ramiro Z x Nimmerdor. Als driejarige werd de hengst onder de naam Bovona aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, maar niet aangeleverd. Het fokproduct van A. Broek uit Lierop maakte daarna de oversteek naar Canada waar hij in handen is van Bosch Farms uit Red Deer, Alberta.

In het kader van het goedkeuringstraject deed de hengst eerder al een goede eendaagse aanlegtest en is actief in de springsport met Femke van den Bosch waarbij hij zich ten opzichte van leeftijdgenoten positief heeft onderscheiden.

De hengst zal voor de periode van 21 dagen gestationeerd worden op Rockpoint Equestrian in Dewington in de buurt van Calgary. Daar wordt de hengst gereden en getraind door Jim Ifko. De Nederlandse Nikkie Verdonschot zal deze periode daar ook verblijven om voor de hengst te zorgen en informatie tussentijds terug te koppelen naar het KWPN. Bij de aanlevering waren senior inspecteur Wim Versteeg en KWPN-jurylid Toine Hoefs aanwezig, die daarna aan de KWPN-NA keuringstour begint. Halverwege de periode vindt een tussenbeoordeling plaats door Bart Henstra samen met Lana Sneddon die Toine Hoefs dan aflossen tijdens de keuringstour. Aan het einde van het verrichtingsperiode vinden er nog twee beoordelingen plaats door Wim Versteeg en voorzitter hengstenkeuringscommissie springen Arie Hamoen.

De beoordelingscriteria en normen zijn volledig gelijk aan de KWPN-normen zoals die in Stegeren worden gehanteerd. Wanneer de hengst wordt ingeschreven heeft hij dezelfde status als hengsten die in Nederland worden aangewezen en na een verrichtingsonderzoek worden goedgekeurd. Uiteraard voldoet Bosch Blue aan alle veterinaire verplichtingen.

 

Hoefslag/KWPN

Reacties