Eerste 50 Konikpaarden losgelaten in Wit-Rusland

Eerste 50 Konikpaarden losgelaten in Wit-Rusland

Konik, Oostvaardersplassen
Koniks (foto: Remco Veurink)

Komende tijd verhuizen er zo’n 150 Konikpaarden van de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland. Afgelopen vrijdag is de eerste groep van 50 paarden vertrokken naar hun nieuwe thuis. 

De konikpaarden uit de Oostvaardersplassen zijn in het Wit-Russische natuurgebied Naliboksky aangekomen. Dat meldt boswachter Hans-Erik Kuypers in zijn blog, waarin hij de voortgang van het transport beschrijft. De paarden zijn zaterdagavond aangekomen maar omdat het toen al donker was is gewacht met de vrijlating. Volgens Staatsbosbeheer hebben alle dieren het transport goed doorstaan en waren ze gezond. 

Lange reis

De dieren werden, net als bij eerdere transporten, per familiegroep vervoerd om zoveel mogelijk rust te houden in de groepen. De paarden waren rustig en de weersomstandigheden prima. Onderweg werd regelmatig gestopt om de paarden te controleren en schoon drinkwater te geven. De paarden hadden ook hooi in de vrachtwagens, meldt Staatsbosbeheer op hun website. 

De dieren hebben een reis van 1.650 kilometer achter de rug. Doordat de intensieve controleprocedures bij de grenzen van Polen en Wit-Rusland, duurde de reis langer dan verwacht. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat ze zaterdagmorgen al zouden aankomen. De paarden staan nu nog in een omheind gebied, waar ze een maand blijven. Als alles dan goed met ze gaat worden ze daarna losgelaten in het uitgestrekte natuurgebied van 87.000 hectare.

Overige dieren

De overige konikpaarden, ongeveer honderd, worden de komende weken naar Wit-Rusland gebracht. In maart verhuisde al een groep van 29 paarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebied Atapuerca in Spanje.

Er was eerder veel ophef rond de dieren in de vangweide. Critici en meerdere politieke partijen hekelden het feit dat de paarden tijdens de hittegolf volop in de zon stonden en geen beschutting konden zoeken. Maar volgens de toezichthoudende Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was er niks aan de hand en ging het goed met de paarden.

Bron: Nu.nl / Staatsbosbeheer / Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Remco Veurink

Reacties