GP CDI3* CHIO Rotterdam: Edward Gal en GLOCK’s Voice winnen met ruim...

GP CDI3* CHIO Rotterdam: Edward Gal en GLOCK’s Voice winnen met ruim 74%

0 1592

Op CHIO Rotterdam namen heel wat grote namen deel aan de Grand Prix CDI3*. Uiteindelijk trok Edward Gal met GLOCK’s Voice (v. De Niro 6) aan het langste eind.

Knappe proef van Gal en Voice

De zestienjarige Voice laat zich niet van de wijs brengen door de regen, en loopt een hele knappe proef, met een of twee minuscule foutjes. Het levert Gal en Voice, die het vlak voor het afgroeten niet kon laten een bokje te geven, een score van ruim 74%.

Daarmee bleef hij de Zweedse Tinne Vilhelmson Silfven voor. Zij stuurde haar Don Aurellio na een lange wedstrijdpauze naar 73,173%. De Amerikaan Steffen Peters vervolledigt de top drie met zijn pas tienjarige Suppenkasper. De eerste overzeese wedstrijd van de jonge Spielbergzoon levert een mooie score van 72,608%. op.

Hans Peter Minderhoud en Zanardi eindigen op de vierde plaats, Adelinde Cornelissen en Aqiedo bezetten de vijfde plek.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Hieronder vind je een korte samenvatting van het grootste deel van de proeven.

Olympische kaderscore voor Cornelissen

Adelinde Cornelissen bijt de spits af met Aqiedo (v. Undigo). Cornelissen rijdt een technisch goede proef, zonder fouten. Aqiedo moet mesten in de tweede piaffe, waardoor de energie er eventjes uitging, maar dat was eigenlijk de enige hakkel. Over het algemeen kon de halslengte wat meer zijn, en in de uitgestrekte gangen mocht Aqiedo wat meer ruimte pakken. De combinatie krijgt 72,173%, een Olympische kaderscore dus.

Mooie proef van onervaren Desperado

Emmelie Scholtens start in Rotterdam pas voor de tweede keer een GP op internationaal niveau met Desperado (v. Vivaldi). Maar Scholtens en de tienjarige hengst laten een heel stabiel beeld zien. Het drafappuyement is mooi en groot, en Desperado blijft mooi in de aanleuning. In de piaffes zien we wel een beetje energieverlies. Maar de serie om de twee is heel goed, en dat is iets waar Desperado in de Lichte Tour nog wat probleempjes mee had. Er sluipen twee kleine foutjes in de serie om de pas, maar dat lost Scholtens netjes op. De combinatie laat een prachtige, gesloten pirouette zien. 70,021% is de score.

Nette proef van Visser van der Meulen

Tosca Visser van der Meulen start Asther de Jeu (v. Contango), een ervaren paard met veel aanleg. We zien een beetje spanning in de eerste piaffe, maar de tweede piaffe ziet er erg goed uit. De serie om de twee gaat vlot, net als de serie om de pas. De uitgestrekte galop zou iets meer bergop kunnen. In de pirouettes missen de buiging en de bergopsprong een beetje, en de aanleuning in de piaffe kan wat stiller. De combinatie krijgt een score van 69,063%.

Foutjes voor Tomlinson en Capri Sonne

De Britse Laura Tomlinson rijdt Duval’s Capri Sonne Jr. voor het eerst sinds de verkoop weer op Nederlandse bodem. Er sluipen heel wat foutjes in de proef, de Rhodium-zoon lijkt heel wat spanning te hebben. De piaffe ziet er wat moeilijk uit: Capri Sonne wil wel gaan zitten, maar de beweging is niet helemaal gelijkmatig. In de series om de twee sluipt een hapering en de serie om de pas gaat de mist in. Die foutjes zorgen voor een score van 64,086%.

Internationaal debuut Charmeur

De elfjarige Florencio-zoon Charmeur laat zich al goed horen voor hij start aan zijn proef onder Madeleine Witte-Vrees. Het is pas de derde GP en de eerste internationale start voor Charmeur. Charmeur heeft wat last van spanning, de voshengst wil eigenlijk niet stilstaan op de X. Bij het achteruitgaan loopt Charmeur in een hekje. De piaffe is nog een beetje moeilijk. Charmeur laat wel regelmatig zijn enorme kwaliteiten zien, bijvoorbeeld in de serie om de pas. De draftour van Charmeur is ook genieten. 67, 847%.

Expression laat zich mooi zien

Diederik van Silfhout en Expression (v. Vivaldi). Expression is pas negen, en is een van de jongste paarden die in Rotterdam aan de start komt. Hij houdt niet helemaal mooi halt bij het achterwaarts gaan. In de eerste piaffe zijn er wat passen te weinig. Expression oogt ook een beetje gespannen. De tweede piaffe ging al beter en Expression springt een keurige pirouette. De uitgestrekte draf is het hoogtepunt: Expression haalt alles uit de kast. De combinatie scoort 71,026%.

Dure foutjes voor Badari en Heijkoop

Daniëlle Heijkoop start Badari (v. Gribaldi), waarmee ze is opgenomen in het B-kader. Badari laat altijd heel mooi drafwerk zien. Het zwakke punt is meestal de piaffe, en daarin verloor Badari nu ook een beetje het ritme en de energie. In de serie om de twee sloop een foutje, hoewel Badari er heel gelijkmatig aan begon. In de serie om de pas springt Badari twee keer niet door achteraan. Dat zijn dure fouten. Aan het einde laat Badari wel een mooie passage zien. Op de score is het nog eventjes wachten.

*PAUZE*

Internationale comeback Don Auriello

De Zweedse Tinne Vilhelmson Silfven start met haar Don Auriello. De zestienjarige Hannoveranerruin (v. Don Davidoff) is een paard om rekening mee te houden. Hij is lang geblesseerd geweest (ze hebben bijna twee jaar geen internationale wedstrijden gestart), vandaar dat Vilhelmson hem in de driesterren start. Alles ziet er heel vloeiend uit, de hulpen zijn bijna onzichtbaar: een prachtig beeld om naar te kijken. Don Auriello laat een hele mooie en kleine piaffe zien. De overgangen zijn vloeiend. De uitgestrekte draf van Don Auriello is krachtig en het zigzagappuyement wordt netjes en rustig uitgevoerd. Een prachtige proef van de routiniers, en een terechte 73,173%. Vilhelmson Silfven gaat voorlopig aan de leiding.

Kleine foutjes voor Juliette Ramel en Wall Street

De Zweedse Juliette Ramel brengt de elfjarige Wall Street Jv (v. Wie Weltmeyer) aan de start. Wall Street heeft zeker actie in de benen in de eerste piaffe, wat het wat moeilijker maakt om er weer uit te komen. In de tweede piaffe zien we wat energieverlies. Aan het einde van de serie om de twee, die heel goed ging, zien we een foutje. In de serie om de pas sluipt ook een hapering. Voor de eerste pirouette springt Wall Street eventjes om. Een aantal foutjes dus, en dat brengt de score op 68,413%. 

Knappe proef van Zanardi

Hans Peter Minderhoud en zijn veertienjarige schimmelhengst Zanardi (v. Rubels) zijn de volgende Nederlandse combinatie. Zanardi start heel goed aan de proef. De uitgestrekte draf kan net wat meer rust gebruiken. De piaffe is goed en Zanardi komt er netjes uit. De serie om de twee spring Zanardi mooi door. Bij de inzet van de wissels om de pas springt de hengst niet mooi door, en ook de rest van die wissels om de pas kon vloeiender. De pirouettes gaan wel goed. Een knappe, gelijkmatige proef, goed voor 72,217%, en een voorlopig tweede plek.

Sanavio drukt gaspedaal in

Riccardo Sanavio en de veertienjarige merrie Glock’s Featherlight starten goed. In de passage zou de merrie nog wat meer op de achterhand mogen komen. De overgangen kunnen vloeiender, maar Sanavio en Featherlight laten een aardige piaffe zien. Het gas staat in elk geval goed open, er zou ietsje meer rust in het geheel mogen zitten. Het zigzag-appuyement gaat goed, net als de wissels om de pas. Die zouden wel wat groter doorgesprongen mogen. De laatste piaffe mist dan weer wat energie en ruggebruik. Desondanks een keurige proef, die wordt gewaardeerd met 70,304%. 

Communicatiefoutje voor Van der Meer en Zippo

Patrick van der Meer en zijn vertrouwde Zippo (v. Rousseau) moeten even wachten om aan hun proef te beginnen: het paard van de vorige ruiter is tijdens de proef zijn ijzer verloren. Zippo begint erg sterk aan zijn proef. We zien mooie drafappuyementen en een knappe piaffe-passagetour. Bij de inzet van de wissels om de twee is er een communicatiestoornis tussen ruiter en paard. Ook de wissels om de pas gaan niet helemaal goed. Dat is iets waar Zippo normaal goed op kan scoren, dus dit is jammer. Op de laatste rechte lijn komt Zippo heel vloeiende uit de piaffe. Een hele goede proef, jammer van de twee foutjes! Van der Meer en Zippo scoren 69,652%.

Nette proef van Nekeman en Boston

Denise Nekeman start haar hengst Boston Sth (v. Johnson). Zij maakten dit jaar de overstap van de U25 naar de Grand Prix. De knappe Boston laat zich goed zien in de ring, onder het toeziend oog van trainer Hans Peter Minderhoud. En die kan trots zijn, Nekeman en Boston doen het erg goed. In de uitgestrekte stap zou iets meer ontspanning mogen zitten. De piaffe gaat achteraan erg goed, maar het voorbenen missen soms het ritme. Boston verzet zich even bij het aanspringen in galop, zijn achterhand ging even de lucht in. Het zigzagappuyement ziet er keurig uit, en de wissels om de pas springt Boston netjes. Vooral de tweede pirouette ziet er mooi uit. En nette proef, die wordt gewaardeerd met 69,847%.

Mooie prestatie Zweistra en Double Dutch

Thamar Zweistra start haar stoere voshengst Hexagon’s Double Dutch (v. Johson). Ze beginnen sterk en Double Dutch voert alles netjes uit. De piaffe ziet er niet heel vloeiend uit, maar Zweistra lost het goed op. De serie om de twee gaat goed, de uitgestrekte galop die volgt ziet er krachtig uit. In de serie om de pas hapert de hengst eventjes. De laatste piaffe gaat ook niet helemaal goed. Ze krijgen een score van 68,076%.

Voice sluit knappe proef af met bokje

Edward Gal en de zestienjarige Glock’s Voice (v. De Niro 6) komen als volgende combinatie de ring in. Voice laat zich niet van de wijs brengen door de regen, die een stuk heviger is geworden. Het drafappuyement ziet er vloeiend en makkelijk uit. In de overgang van passage naar stap sluipt een minuscule hapering. Voice gaat een beetje voorwaarts in de tweede piaffe, maar komt er uiteindelijk mooi in. De serie om de twee levert geen enkel probleem op, de uitgestrekte galop mocht misschien nog iets gedurfder. De zigzagappuyementen worden heel precies gereden, en ook de wissels om de pas gaan goed. Bij het afwenden net voor de pirouette springt Voice eventjes over. In de tweede pirouette gaat Voice heel goed zitten. Een hele knappe proef, die wordt afgesloten met een klein bokje net voor het afgroeten. Gal en Voice gaan voorlopig aan de leiding met 74%.

 

Eerste overzeese wedstrijd voor Suppenkasper

De Amerikaan Steffen Peters en zijn tienjarige Suppenkasper (v. Spielberg) starten voor het eerst buiten Amerika, en laten bij hun eerste overzeese optreden een knappe proef zien. Er valt nog wat te verbeteren aan het jonge paard, maar hij laat zijn enorme talent voor verzamelen goed zien. De pirouettes zijn heel mooi. In piaffe en passage zet het jonge paard zijn voorbenen nog heel wijd neer, maar Peters is terecht blij met de prestaties van zijn Suppenkasper. En ook de jury wist de proef te waarderen: 72,608%.

Degelijke proef van Meulendijks en Avanti

Anne Meulendijks start met MDH Avanti (v. United). Zij maakten eind vorig jaar de overstap naar de Grand Prix, en zijn een veelbelovende combinatie. Meulendijks en Avanti rijden een degelijke proef, en scoren 71,279%. 

Geen grote fouten van de Frel en Beach Boy

Stephanie de Frel en Beach Boy (v. Sorento) zijn de laatste combinatie die de ring ingaat. Ook zij zetten een degelijke prestatie neer. In de piaffe zou Beach Boy nog net iets meer de voorwaartse drang erin mogen houden. De Frel moet soms haar stuurkunsten inschakelen om Beach Boy de wissels te laten springen. In de serie om de pas gaat de achterhand wat hoog de lucht in, maar Beach Boy maakt geen foutjes. Een nette prestatie, die wordt beloond met een score van 67,847%.

Bron: Hoefslag (mag niet overgenomen worden)

Foto: DigiShots

 

 

 

 

Reacties