Dyanne de Veen: “Vanaf het eerste moment voelde het goed”

Dyanne de Veen: “Vanaf het eerste moment voelde het goed”

Na het overlijden van haar vorige paard, ging Dyanne de Veen opzoek naar een leermeester om mee verder te kunnen trainen. Ze kwam terecht bij de toen 3-jarige onervaren ruin Henny (v. WV Saron), waar ze ondanks haar eisen op slag verliefd op werd. Ondertussen is de combinatie alweer vijf jaar onafscheidelijk en heeft De Veen geen moment spijt gehad van de keuze die ze toen gemaakt heeft.

“Ik heb Henny in 2015 een keer online gezien, toen hij ongeveer drie jaar oud was. Vanaf dat moment heb ik hem altijd in gedachten gehouden omdat ik ervan overtuigd was dat het wel eens een paard voor mij zou kunnen zijn, wanneer hij wat ouder was en meer ervaring had”, steekt de amazone van wal. De toenmalige eigenaresse van de ruin was een oude bekende van de KNHS-instructieweken, dus De Veen besloot haar vrijblijvend een berichtje te sturen. “Het was echt puur om te vragen hoe het met haar ging, maar toen ik vertelde over de problemen met mijn vorige paard, stelde ze voor dat ik een keer bij Henny zou komen kijken”.

Goed gevoel

Ondanks dat De Veen opzoek was naar een ervaren paard van minimaal acht jaar oud, besloot ze toch om bij de 3,5-jarige Henny langs te gaan. “In de eerste instantie was ik niet gelijk weg van het idee, want ik ben zelf niet zo’n held, helemaal niet met jonge paarden. Helaas kreeg ik in die tijd het nieuws dat ik mijn vorige paard moest laten inslapen, waarna Henny’s toenmalige eigenaresse mij uitnodigde op de koffie”.

Eenmaal op stal viel de amazone gelijk voor het hoofd van Henny. “Ik vond hem gelijk leuk en het voelde ook gelijk goed. Omdat hij nog aan het herstellen was van zijn castratie heb ik hem toen alleen kunnen borstelen, maar gelijk daarna wist ik stiekem al dat hij mijn nieuwe paard zou worden”. Ondanks dat veel mensen tegen haar zeiden dat het niet slim was om als onzekere ruiter een jong paard te kopen, kon ze de ruin niet uit haar hoofd zetten. “Nadat hij hersteld was van zijn castratie ben ik twee keer per week langsgegaan en ben ik er na een tijdje onverwachts opgestapt. Vanaf het eerste moment voelde het goed, ik ben geen seconde bang geweest en voelde me heel veilig, dus toen heb ik besloten om hem officieel te kopen”.

Blij ei

Begin februari 2016 is de ruin gekeurd en verhuisd. “Het was liefde op het eerste gezicht”, vervolgt ze. “Henny is echt een blij ei. Hij is altijd vrolijk en heel steady in zijn karakter, vanaf het begin heeft hij me vertrouwen gegeven”. Omdat De Veen naar eigen zeggen niet genoeg ervaring had om de ruin zelf op te leiden, heeft ze vanaf het begin af aan hulp gehad. “Het kan maar één keer goed gaan en ik was heel zuinig op hem. We zijn gelijk lekker gaan rijden wat supergoed ging, hij is altijd braaf geweest, ondanks dat heel veel nieuw voor hem was. Bij Henny is alles altijd vanzelf gegaan. Hij vindt alles leuk en is nergens bang voor, hij doet alles gewoon”.

Tot op de dag van vandaag heeft De Veen geen moment spijt gehad om voor de nu 9-jarige ruin te gaan. “Ik had er vanaf het eerste moment heel veel vertrouwen in dat het goed zou komen. In de afgelopen zes jaar heeft hij drie weken last gehad van puberstreken, voor de rest heeft hij nooit een stap verkeerd gezet. Momenteel doen we echt van alles en nog wat en maken we volop plezier. We hebben geen grote doelen, genieten is het allerbelangrijkst”.

Dyanne de Veen en Henny zijn ook te volgen op Instagram.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Lonneke Prins

Reacties