Duitse dierenartsen: ‘Stop met brandmerken’

Duitse dierenartsen: ‘Stop met brandmerken’

brandmerk

De Bundestierärztekammer, de Duitse vereniging voor dierenartsen, wil dat er een verbod komt op het brandmerken van paarden. De vereniging roept de Duitse stamboeken op om dit ‘dierenwelzijnsprobleem’ uit te bannen, meldt St-Georg.

Sinds 2009 moeten alle paarden in de Europese landen worden gechipt. Niettemin worden nog steeds veulens van het logo van diverse stamboeken middels een brandmerk voorzien. Volgens de BTK leidt dit tot derdegraads brandwonden die, uiteraard, pijn en permanente schade aan de dieren veroorzaken.

Geen individuele identificatie

‘Omdat het pijnloos inbrengen van een microchip nu mogelijk is, is er geen legitieme reden meer om met deze pijnlijke vorm van labelen door te gaan,’ legt Uwe Tiedemann van de BTK uit. ‘Bovendien is het brandmerk geen individuele identificatie, maar vooral reclame voor de stamboekverenigingen.’

Volgens de Animal Welfare Act is het verboden om dieren te gebruiken voor reclame, zolang dit pijn, lijden of schade aan het dier veroorzaakt.

Verdovingsplicht

Vanaf 1 januari 2019 treedt bovendien een nieuwe wet in werking die een verdoving bij het brandmerken verplicht stelt. De pijn beperkt zich echter niet alleen tot het brandmerken op zich, maar ook in de dagen en weken erna, stelt de BTK.

Bovendien is er momenteel geen geschikte, doeltreffende methode voor lokale anesthesie tijdens het brandmerken.

Animal Welfare Act

De BTK eist een aanvulling van de Animal Welfare Act, waarin moet worden opgenomen dat zowel het ‘koud’ (vries-brandmerken) als het reguliere brandmerken worden verboden. Omdat de identificatie van pasgeboren paardachtigen door middel van transponders verplicht is, en die methode ook beschikbaar is voor oudere paarden, is er volgens de vereniging geen reden meer om dieren van een brandmerk te voorzien.

Daarnaast roept de BTK de stamboekverenigingen op om vrijwillig af te zien van het gebruik van brandmerken.

Bron: St-Georg

Foto: Archief Remco Veurink

Reacties