Dubbelslag voor Gerben Morsink op CSI Exloo: “Gereden met het mes tussen...

Dubbelslag voor Gerben Morsink op CSI Exloo: “Gereden met het mes tussen de tanden”

Gerben Morsink
Gerben Morsink - Navarone Z CSI Exloo 2021 © DigiShots

Het was vandaag dubbel feest voor Gerben Morsink, die dit weekend met drie paarden aan de start komt op CSI Exloo. Vanmorgen wist hij in het zadel van de 7-jarige Colina Z al de 1.30M/1,35M-klasse op zijn naam te schrijven. Zojuist was hij ook onoverwinnelijk op 1,45M-hoogte. Samen met Navarone Z (v. Nabab de Reve) finishte hij in een tijd van 40.40 seconden wat resulteerde in de tweede overwinning van vandaag.

“Ik kijk met een goed gevoel terug”, steekt de springruiter enthousiast van wal. “Navarone is de laatste tijd super constant en loopt heel veel nulrondes. Vorige week werd hij ook al tweede in de 2*GP, maar zo’n overwinning kan je natuurlijk nooit verwachten. Ik wist dat hij in vorm was, maar dat het ook daadwerkelijk lukt is echt super”. Over de proef zelf vertelt Morsink: “De eerste ronde was echt heel erg fijn, maar in de barrage moest er wel echt een strijd geleverd worden. Ik wist dat er nog een aantal snelle combinatie na mij kwamen, dus ik heb echt met het mes tussen de tanden gereden, wat Navarone super aanpakte. Ik ben echt heel erg blij”. 11 van de 51 wisten het te schoppen tot de barrage. “Het was een mooie proef, vriendelijk gebouwd met een mooie inkomer op de eerste lijn. Er zaten een aantal technische stukken in waaronder een keuzelijn tussen de zesde en de zevende oxerhindernis, dat zijn toch wel de lastige momenten. De proef was erg fair, maar had echt genoeg uitdaging”.

Navarone

De 12-jarige hengst is gefokt en geboren in de stallen van Morsink. De combinatie is al vanaf het begin onafscheidelijk en samen hebben ze al veel prijzen binnen kunnen slepen, waaronder een tweede, vierde en vijfde plaats op de Nederlandse Kampioenschappen. “Het is een paard met heel veel vechtlust, we kennen elkaar door en door. Hij heeft heel veel goede eigenschappen, is voorzichtig en heeft veel vermogen en vechtlust. Het is echt een speciaal paard om te rijden want het is absoluut geen doorsnee paard, maar dat is misschien ook wel zijn kwaliteit”, vervolgt de springruiter.

De moeder van Navarone is de oma van Colina, Morsink kent de stam dan ook door en door. “Navarone heeft veel karakter waar ik in de ring mee moet dealen, maar daar kan ik ondertussen wel mee overweg. Als jong paard heeft hij me altijd al het gevoel gegeven dat hij overal overheen kon, ik kon bouwen wat ik wilde en hij sprong er altijd overheen. Het heeft even geduurd om een band op te bouwen en elkaar volledig te begrijpen, maar we voelen elkaar steeds beter aan”.

Verschil

Met Colina Z klokte de springruiter af in 29.49 seconden. “Er waren heel veel combinaties foutloos, dus ik wist dat ik er vanaf het eerste moment vol moest voor rijden. Berber (red. Dijkman) was in het begin al heel erg snel en foutloos. Ik was er dan ook van overtuigd dat het niet sneller kon, omdat ze zo strakke ronde had gereden. Daardoor wist ik dat ik alles moest geven, en dat heb ik ook gedaan. In de lijn van de tweede naar de derde hindernis kon ik één galopsprong weglaten ten opzichte van Berber, dat tempo kon ik de rest van de ronde volhouden. Dat heeft uiteindelijk het verschil gemaakt”.

De merrie werd dit weekend voor het eerst uitgebracht op internationaal niveau. “Als 5-jarige heeft ze nog een veulen gehad, waardoor we best laat met haar begonnen zijn. Ze vond het ook heel spannend en ik had niet verwacht dat ze nog genoeg energie over had, maar ze deed het toch allemaal. Dat is echt tekenend voor haar karakter”.

Stap hoger

Na een lange periode zonder een duidelijke wedstrijdplanning, heeft de ruiter nu een stijgende lijn te pakken. “De laatste vier weken komen we steeds meer weer in het ritme, wat superfijn is. Thuis rijden is fantastisch, maar wedstrijdrijden is natuurlijk net iets mooier. Thuis gaat altijd alles goed, terwijl de afstemming op wedstrijd altijd anders is”, geeft hij lachend toe. “Navarone is een paard met veel ervaring die ik al heel lang ken, dan is de afstemming er vrij snel weer. Maar aan bijvoorbeeld Carsey Z (v. Carthino Z) merkte ik we het even kwijt waren”.

Morsink hoopt fanatiek aan de start te kunnen blijven op 3*-niveau. “We blijven ons best doen om alles te geven, zodat we steeds eens stapje hoger kunnen komen. Uiteindelijk zie ik wel hoe ver we komen, maar het einde is nog niet in zicht met deze drie paarden”, sluit hij gedreven af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Vergelijkbare artikelen

Reacties