Dubbeldam in tranen: ‘Dit was het met Zenith’

Dubbeldam in tranen: ‘Dit was het met Zenith’

De teleurstelling was groot bij de fans, de pijn diep bij Jeroen Dubbeldam. Slechts 0,02 seconden stonden tussen hem en de kans om de historische hattrick te voltooien. Ook in zijn laatste optreden onder Dubbeldam zette SFN Zenith N.O.P. een geweldig optreden neer in de werkelijk loodzware tweede manche van de olympische finale. Het geluk leek zelfs aan hun zijde toen het tweede element van de driesprong wel rammelde, maar bleef liggen. Verder verliep alles vlekkeloos, totdat de klok alsnog roet in het eten gooide en Dubbeldam zijn olympische optreden met die nipte en o zo pijnlijke tijdfout afsloot op plek zeven.

‘Hij sprong weer abnormaal’

Dubbeldam kreeg na afloop de vraag waar hij het had laten liggen, probeerde zijn verhaal te vertellen, maar werd gegrepen door de emotie en kon minutenlang amper een woord uitbrengen. ‘Hij sprong weer abnormaal’, aldus de hevig snikkende topruiter. ‘Ik was er zo dichtbij. Hij heeft me nog nooit in de steek gelaten als het moest gebeuren en nu ook niet. Jammer, dat het de laatste keer was. Hij is nog zo fit. Ik heb het vast ergens laten liggen. Ik pakte van drie naar vier zelfs een galopsprong minder voor de tijd. Toen ik de tijdfout zag, wist ik dat het voorbij was. Dit was het.’

Bij geen enkele andere combinatie was de gunfactor voor goud zo groot als bij Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. Dat gold niet alleen voor de Nederlandse fans, maar ook bij opvallend veel mensen van de buitenlandse pers. Natuurlijk, het duo kon vandaag historie schrijven door na wereld- en Europees ook olympisch goud te winnen. Het was echter niet alleen de historie, maar ook de wijze waarop Dubbeldam zijn paard rijdt en altijd maar weer met zijn horsemanship weet te managen naar de juiste piekmomenten, die zo tot de verbeelding spreken bij een ieder. Wat rest zijn de herinneringen en een groot dankjewel voor alles dat Dubbeldam en Zenith ons en andere liefhebbers van de sport hebben gegeven.

Zes kampioenschappen

Teleurstelling was er ook bij Maikel van der Vleuten. Hij ging in tegenstelling tot Harrie Smolders nog wel van start in de laatste omloop. Opnieuw sprong VDL Groep Verdi N.O.P. fantastisch, maar opnieuw volgde geen beloning, echter een balk en een tijdfout. Van der Vleuten: ‘Hij heeft het geweldig gedaan. Die fout op hindernis twee was onnodig. Hij raakte hem licht aan en ik weet niet waardoor het kwam. Het zal wel aan mij liggen.’
Verdi liep na drie EK’s (2011, 2013 en 2015), een WK (2014) en een eerdere Olympische Spelen (2012) alweer zijn zesde kampioenschap op rij en sloot deze reeks af door tot het eind aan toe overtuigend te blijven springen. ‘Ik ben heel trots op hem, zeker. Alleen nu overheerst nog de teleurstelling, dat je na twee toch wel onbenullige fouten hier met lege handen staat’, aldus Van der Vleuten.

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties