Droogteproblemen nu al zorg voor boeren

Droogteproblemen nu al zorg voor boeren

maaien gras hooi
© DigiShots

Omdat het jaar droger dan ooit is begonnen en er ook in april een klein neerslagtekort is, worden er al vroeg in dit jaar droogteproblemen verwacht. Waterbeheerders nemen nu al voorzorgsmaatregelen, meldt het Eindhovens Dagblad.

In het oosten en zuiden van het land wordt het water in sloten en beken zo lang mogelijk vastgehouden, omdat de grondwaterstand daar nog steeds te laag is. De waterbeheerders proberen met dergelijke maatregelen de beschikbaarheid van zoetwater in de zomer zo groot mogelijk te houden.

Droogtemonitor

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) start met het regelmatig opstellen van droogtemonitoren als er sprake is van een dreigend watertekort of droogte.

Volgens woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen is de regen die de komende dagen valt niet voldoende om het neerslagtekort dat tijdens de extreem droge zomer van 2018 ontstond, te compenseren. “Daarvoor moet er echt een tijdlang veel regen vallen.”

Droogtescheuren

Boeren maken zich intussen zorgen of er voldoende vocht in de bodem zit om gewassen te laten groeien. De weilanden zitten nu al vol droogtescheuren zegt akkerbouwer Hans van Soest. “In mei gaan we maaien. Dan moet er natuurlijk wel wat te maaien zijn.”

Zie ook: Prijsverhogingen bij Maneges en Pensionstallen door droogte

Bron: Eindhovens Dagblad

Foto: Digishots

Vergelijkbare artikelen

Reacties