Drie merries via EPTM-test naar Nationale Merriekeuring

Drie merries via EPTM-test naar Nationale Merriekeuring

kwpn centrale keuring (eptm-test)

Eenendertig merries legden op het KWPN-centrum in Ermelo het examen van de EPTM-test af. Twaalf merries scoorden 80 punten of hoger en drie merries zijn uitgenodigd voor de NMK.

Dressuurpaarden

De hoogste punten bij de dressuurpaarden waren voor de Boston STH-dochter L’Unique STH van de familie Nekeman. Deze merrie scoorde op alle onderdelen een 8,5 en kreeg het elite-predicaat. Met 81,5 punten slaagde ook Lilaea (v Everdale), zij kreeg voor haar rijdbaarheid een 9. “Deze merrie heeft een hele lichtvoetige manier van galopperen met veel houding, in de galop kan ze ook al heel makkelijk sluiten,” vertelt juryvoorzitter Henk Dirksen.

Goede balans

80,5 punten waren er voor de Glamourdale-dochter Lartina. Zij kreeg voor de galop en rijdbaarheid een 8,5. “Dit is een paard dat met name opviel door haar lichtvoetige, actieve manier van galopperen met een goede balans. Ze laat zich goed bewerken.”

Ook Lharusja B. (v Vivaldi) slaagde met een puntentotaal van 80. “Deze merrie heeft van nature heel veel houding en balans en laat zich goed bewerken. Voor houding, balans en rijdbaarheid kreeg ze dan ook een 8,5. Ze heeft heel veel front en beweegt met veel souplesse.”

Lady Areina

Lady Areina (v For Romance) kreeg naast 76 punten voor de EPTM 80 punten voor exterieur. Deze merrie is uitgenodigd voor de NMK. “Dit is een goed ontwikkelde, langgelijnde merrie met veel uitstraling en een goed gevormde voorhand.”

Lady Areina is gefokt door Wim van Arkel, die op de adg van het EPTM-examen zijn 96e verjaardag vierde. Ondanks zijn leeftijd is Wim van Arkel nog een fanatieke fokker, die regelmatig zijn merries naar Ermelo brengt voor een EPTM-test.

Gelderse paarden

De ochtend begon met de beoordeling van twee Gelderse paarden, beide in eigendom van fokker Henk Hekkert. Deze Laminetty (v Vitens) en Lusinetty (v Henkie) zijn beide ster verklaard. De merries komen dit weekend in de baan op de Dag van het Gelders Paard.

Springmerries

Dertien springmerries werden in Ermelo bevorderd tot keur of elite, twee van hen zijn uitgenodigd voor de NMK. Een van de kersverse elitemerries is de Grand Slam VDL-dochter Larinde. Met een 8 voor de reflexen, instelling en rijdbaarheid slaagde de merrie met 77 punten.

Ze deed haar examen in het bijzijn van haar zieke eigenaar Henk Simmelink, die door Stichting Ambulance Wens naar Ermelo werd vervoerd.

De beste driejarige springmerrie was Liletto (v Harley VDL). Zij slaagde met 86 punten voor de EPTM en werd kampioen op de Centrale Keuring. Deze merrie is afgevaardigd naar de NMK.

Glenfiddich VDL-dochter Lyanne pakte de reservetitel. Ze slaagde met 80 punten voor de EPTM, kreeg 80 voor exterieur en werd tevens uitgenodigd voor de NMK.

Bron: KWPN

Foto: archief

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties