Dressuurproeven onthouden kan je leren

Dressuurproeven onthouden kan je leren

0 2593

Goed advies nodig hoe je je dressuurproef uit je hoofd kan leren. Hierbij het advies van Grand Prix dressuurruiter en trainer Kate Cowell

Diskwalificatie

Het fout rijden van je dressuurproef is zeer irritant, en je kunt het paard er zeker niet de schuld voor geven. Of het nu dat vreselijke gevoel is dat je alles bent vergeten, of dat je de verkeerde letter hebt uitgekozen, of omdat je paard net even lastig is en hij voor afleiding zorgde en je daarom de verkeerde route neemt.

Om welke reden dan ook het is een dure fout, de juryleden trekken 2 punten van je score af bij je eerste fout, en nog 4 punten bij je 2de fout, het kan zelfs eindigen bij diskwalificatie bij een 3de fout. Wat is dus de makkelijkste en beste manier om ervoor te zorgen dat het jou niet overkomt?

Figuren onthouden

De meest gebruikelijke manier is om de letters of de figuren van de proef te onthouden. Beide zijn echter vanuit het oogpunt van boven. Dit kan moeilijk zijn om over te zetten naar het daadwerkelijk rijden van de proef en echt in het moment te zijn, vooral als het paard minder makkelijk te rijden is of je last hebt van zenuwen en vergeet adem te halen.

De beste manier om een proef goed en foutloos te leren, is door de proef daadwerkelijk voor je te zien. Zoek ergens rust, ga op een stoel zitten en stel je voor dat je op je paard zit en de proef rijd in de dressuur ring.

Als je er goed in bent, kun je meer aspecten inbrengen, zoals het horen van de bel van de jury om de proef te beginnen, hoe je paard voelt, wat je moet onthouden voor elke beweging, waar je expressiever moet rijden voor bijvoorbeeld de uitgestrekte draf, of meer ontspannen voor de stap.
Tot slot, rijd altijd thuis eerst je proef door! Want herhaling is de sleutel, zodat je de proef kan dromen.

Bron: HorseAndHound

Foto: Archief

Reacties