Zwitserse amazone verliest kampioenstitel

Zwitserse amazone verliest kampioenstitel

0 295

De Zwitserse dressuuramazone Estelle Wettstein had alle voorbereidingen getroffen: het voer was veranderd, de voerkist, voederbak en de stal gereinigd precies zoals de Zwitserse hippische federatie SVPS het voorschreef. Toch verloor ze haar kampioenstitel in de U25 en moest zij een maand land in de gevangenis doorbrengen. Hoe kon dit gebeuren?

Wettstein is radeloos. Bij haar paard Friedrich der Grosse werden na de Zwitserse kampioenschappen de verboden middelen codeine, oripavine en morfine aangetroffen. President van de strafcommissie, Thomas Raber, had geen andere keus dan Wettstein te schorsen en haar kampioenstitel af te nemen.

De amazone verweert zich met het feit dat er bij twee paarden van springruiter Steve Guerdat dezelfde stoffen werden aangetroffen. De Olympischkampioen werd ook geschorst, maar kon bewijzen dat de paarden de verboden middelen op hadden gelopen via maanzaad in het voer. De SVPS adviseerde daarom alle atleten de getroffen voederfabrikanten te verruilen voor ander voer en namen zij vanaf 1 januari een nieuwe ‘specified substances’-regel in gebruik. Voor Wettstein komt de regel echter te laat.

Foto: Jessica Pijlman
Bron: NZZ

 

Reacties