Hoe zacht is jouw hand?

Hoe zacht is jouw hand?

0 2103
Foto ter illustratie: Lisa Dijk Photography

De clinics met teugeldrukmeters vliegen je om de oren. Ineens wordt het middel overal ingezet. Het lijkt nuttig, maar wat doet het precies en waar is het goed voor? Hoefslag-journaliste en Lichte Tour-amazone Koosje Mulders – inmiddels erg benieuwd – testte de meter zonder begeleiding van Menke Steenbergen. Zij is de ontwikkelaar van de teugeldrukmeter in de huidige vorm.

De afspraak begint met een introductiepraatje van beide kanten. Steenbergen wil eerst weten wat het niveau van de combinatie is en of er specifieke problemen zijn of andere nieuwsgierigheden. ‘Wat wil je? Wat zijn je doelen?’ Vervolgens legt ze uit dat de meting op een trens moet plaatsvinden en dat de ruiter ervoor kan kiezen eerst even rustig los te rijden of meteen te beginnen met meten. Ook is ze er duidelijk over dat ze mij alleen de feiten kan voorleggen en dat je daar niet altijd keiharde conclusies uit zal kunnen trekken, omdat alles samenhangt met hoe de ruiter wil rijden.

Vervolgens settelt Steenbergen zich in de bak met haar laptop achter een tafel, terwijl ik mijn paard een beetje warmdraai. Na een klein kwartiertje bevestigen we de sensoren om daadwerkelijk te gaan meten. Menke laat mij eerst simpel stappen, draven en galopperen op rechte stukken en grote voltes. Daarmee is een basismeting gedaan. Zij kan dan zien hoeveel kilo aanleuning er is, welke verschillen er tussen links en rechts ontstaan en vooral ook in welke gangen. Volgens Menke streven de meeste ruiters naar een lichte verbinding, maar weten niet hoeveel druk dit is. In een meting krijg je in beeld hoeveel aanleuning je hebt en hoe zich dit verhoudt tot andere ruiters. Aansluitend gaat de sessie verder met verzoekjes van de ruiter. Dus bepaalde oefeningen die moeite kosten of bijvoorbeeld extra begeleiding van Menke eventueel in combinatie met 
de eigen instructeur. Na afloop laat Steenbergen alle ingewonnen gegevens zien en legt ze haar bevindingen uit.

Of Hoefslag-journaliste en Lichte Tour-amazone Koosje Mulders in de basis goed bezig is, verklappen we natuurlijk niet. Het hele verslag van de teugeldrukmeting vind je in de nieuwste uitgave van Hoefslag.

Tekst: Koosje Mulders

Foto: Lisa Dijk Photography

Reacties