WK Verden: volle zussen Fiontini en Fiontina naar goud en zilver

WK Verden: volle zussen Fiontini en Fiontina naar goud en zilver

0 2263

In Verden is zojuist de WK finale van de vijfjarigen verreden. Kijkend naar de startlijst lijken er steeds meer merries in de spotlight te komen en de kleur vos was vanmiddag ook dominant aanwezig. Binnen de hoge gemiddelde kwaliteit wisten twee paarden veel aandacht naar zich toe te trekken. Beide smaakmakers ontvingen meer dan een negen als eindresultaat en het betrof zelfs twee volle zussen, in Denemarken gefokt en met niet meer dan één letter verschil in de naam. De even oude merries zijn door middel van embryotransplantatie ter wereld gekomen en zorgden voor een unieke prestatie door het goud en zilver te winnen tijdens het WK Jonge Paarden.

Denemarken bovenaan

Severo Jesus Jurado Lopez reed voor Denemarken de bruine merrie Fiontini (Fassbinder x Romanov Blue Hors) naar een gemiddelde van 9.18. Dit had meer kunnen zijn als het achterhandgebruik iets beter was geweest. De stap kreeg een 8, de draf die een 9.8 ontving had veel gummi. Voor de galop werd een 9.1 genoteerd. Fiontini is een zeer compleet paard die zeer geconcentreerd door de baan reed. Het paard toonde eveneens veel balans. Voor de werkwilligheid werd een 9.6 genoteerd.  De algemene indruk werd beloond met een 9.4.

Fiontina
Fiontina

Routinier op het WK, Andreas Helgstrand reed de vosmerrie Fiontina (Fassbinder x Romanov Blue Hors) voor Denemarken naar een 9.02. Goed voor het zilver. Fiontina liet zien dat ze over veel talent en potentie beschikt. De jury roemde vooral het feit dat het paard ook met een langere teugel mooi in verbinding bleef, maar de merrie mocht iets meer natuurlijker worden voorgesteld. Verder toonde de merrie veel cadans en een goed gebruik van de achterhand. De met veel tact vertoonde draf en galop werden beiden beloond met een 9.2. De merrie was in het begin en bij het halthouden wat onrustig. Dit drukte het cijfer (8.5) voor de werkwilligheid. De stap ontving een 9.3.

Brons

Het brons ging naar Duitsland. Quantensprung (Quando-Quando x Donnerhall) werd voorgesteld door Vera Nass. Quantensprung werd mooi voorgesteld en toonde veel werkwilligheid. Hiervoor ontving de koffievos een 8.7. Het paard toonde veel potentie en had in de galop veel ritme (9.0). De stap kreeg eveneens een 9.0, de draf ontving een 9.1. Met een 9.0 voor de algemene indruk kwam het gemiddelde uit op een 8.96.

Nederland

Kirsten Brouwer reed voor Nederland de voshengst Five Star (Amazing Star x Ferro) naar een vijfde plaats. Five Star kreeg respectievelijk een 8.7 (draf), 9.0 (stap), 8.5 (galop), 8.6 (werkwilligheid) en een 8.8 voor de algemene indruk. Het gemiddelde kwam hiermee uit op een 8.72. Brouwer kwam als voorlaatste in de ring en stuurde Five Star met een lichte verbinding rond.  Het paard werd mooi bergop voorgesteld, maar mocht in sommige momenten nog iets meer verzameling tonen. In galop wist de hengst veel bodem te bedekken en de stap was zichtbaar ontspannen en mooi in viertact. Op de zesde plaats eindigde Marieke van der Putten met Four Legends (Wynton x Ferro). Hun gemiddelde kwam op 8.60 uit. Brouwer stelde ook de hengst Ferdaux (Bordeaux x Ferro) voor. De hengst werd tiende met een 8.13. De donkerbruine toonde een mooi gesloten proef. Het ritme was volgens de jury echter niet constant genoeg en dit drukte de score enigszins. De hengst had vlak voor het binnenkomen wat spanning opgebouwd en dit kon niet op tijd worden afgevloeid. De jury was zeer positief over zijn elasticiteit.

Lees Kirsten’s persoonlijke reactie hier.

Bron: Hoefslag

Foto: DWB

Reacties