WK selectie bekend: ‘Governor is een zeer compleet paard’

WK selectie bekend: ‘Governor is een zeer compleet paard’

0 1748
Adelinde Cornelissen - Governor WK Selectie 5 Jarigen 2016 © DigiShots

De strijd om de tickets voor het WK Jonge dressuurpaarden werd vandaag beslecht in de finale van het selectietraject tijdens het NK dressuur in Ermelo. Naar aanleiding van de halve finale afgelopen donderdag werd al een en ander duidelijk. Toch werden de kaarten tijdens de finale nog eens flink door elkaar geschud. De beste zes combinatie werden na hun geod afgeronde veterinaire keuring geselecteerd voor het Wereldkampioenschap.

Bij de vijfjarigen lieten Governor (v. Totilas) , Great Lady TC (v. Bretton Woods) , Guadeloupe-Beau (v. Bordeaux), Glamourdale (v. Lord Leatherdale), Grand Galaxy Win (v. Apache) en Gunner KS (v. Bellissimo M) zo’n goede indruk achter dat zij zich wisten te selecteren voor het WK.

Adelinde Cornelissen reed met Totilas-nazaat Governor net als donderdag een expressieve proef, waarbij de draf veel techniek toonde en een 9,2 opleverde. Ook de uitgestrekte galop was wederom een hoogtepunt in deze proef. De algemene indruk werd door de juryleden, Adriaan Hamoen en Jeanette Wolfs, beloond met een negen. Het percentage zat tegen de 90, 89,4% en daarmee trok Adelinde vandaag de overwinning naar zich toe.

‘Veel vermogen tot schakelen’

Jurylid Karin Retera die Governor beoordeelde zei naderhand: ‘Het is een zeer compleet paard met veel expressie. Hij toonde veel ontspanning en harmonie waar we erg van gecharmeerd waren. Daarbij bewoog hij met veel balans en souplesse. Governor heeft veel vermogen tot schakelen.’
Op een gedeelde tweede plaats eindigde twee merries. Great Lady TC (v. Bretton Woods) deed vandaag haar naam eer aan. De imposante merrie kreeg een negen voor haar gedragen en spectaculaire draf. Collega-merrie Guadeloupe-Beau (v. Bordeaux) wist eveneens te overtuigen. De zeer ruime en goed door het lijf bewegende stap was goed voor een 9,3. Het percentage van beide kwam uit op 87,2. 

‘Ik dacht dat het WK een ‘ver van mijn bed show’ was’

De zesjarige paarden Flanell (v. Apache), Decor Ferdinand (v. Vivaldi), Ferrero (v. Rhodium), Four Legends (v. Wynton), Fossbury (v. Ampere) en Five Star (v. Amazinbg Star) mogen zich op maken voor het WK.

De expressieve en ijverige merrie Flanell (v. Apache) liep onder Veronique Roerink naar bijna allemaal negens, waardoor de score uit kwam op 89,2%. Dit betekende vandaag in de finale een eerste plaats. Vooral de stap en de algemene indruk, waarbij veel harmonie was, wisten de juryleden Monique Peutz en Adriaan Hamoen te overtuigen en leverden negens op.
Helemaal overrompelt vertelt Veronique: ‘Mijn dag kan niet meer stuk. Ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou komen in deze selectie. Ik dacht dat het een ‘ver van mijn bed show was’. Ik weet dat Flanell een heel fijn paard is en wilde dit alleen maar laten zien. In de proef liep ze heel fijn, constant in de houding en met veel balans. Alleen de wissels mochten een fractie meer over de rug. Ik was al heel blij met mijn pref en toen de jury het commentaar gaf, was dat de kers op de taart. Ik startte als eerste en bleef bovenaan staan in het klassement. Dit had ik totaal niet verwacht. Het lijkt mij hartstikke leuk om op het WK te rijden en ik laat het gewoon over mij heen komen. Ik ga er helemaal blanco in.’
Mirelle van Kemenade-Witlox had haar goedgekeurde KWPN-hengt Decor Ferdinand er super fijn aan staan. Voor hen leverden dit een tweede plek op. De grote Vivaldi-zoon heeft veel front, waarbij hij draaft met veel ruimte. Soms mag de grote bruine nog iets meer ruggebruik tonen. De imponerende galop, die zeer berg opwaarts getoond werd leverde een 9,3 op. De gemiddelde score werd 87,6%.
Waar Ferrero (v. Rhodium) donderdagmiddag nog niet heel overtuigend was, reed Jennifer Sekreve vandaag een hele sterke proef. Een wit lint werd hiermee in de wacht gesleept. De fanatieke bruine behaalde een 8,5 of hoger. De galop werd het meeste gewaardeerd met een 8,7. De stap en de algemene indruk waren goed voor een 8,6. Het gemiddelde kwam hiermee uit op 85,8%.
Marieke van der Putten mocht zich als vierde opstellen. Zij stelde goedgekeurde KWPN-hengst Four Legends (v. Wynton) netjes voor. Vooral het silhouette en de techniek in de draf van deze zwarte parel vielen positief op. De uitgestrekte stap was mooi los door het lichaam. Ook in de galop liet de hengst een goed indruk achter. Het gemiddelde percentage van de hengst tijdens het WK zal worden geveild middels de Excellent Dressage Sales, kwam uit op 84,8.

Veronique Roerink - Flanell WK Selectie 6 Jarigen 2016 © DigiShots
Veronique Roerink – Flanell
WK Selectie 6 Jarigen 2016
© DigiShots

‘Electra is echt gaaf’

De zevenjarige talenten Elysias (v. Jazz), Equirelle W (v. Florett As), Electra (v. Jazz), Edienni (v. Johnson), Ebony (v. Painted Black), Eastpoint (v. Westpoint) reizen eind deze maand wederom af naar het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo voor het WK. Er waren in deze groep nog wel wat juryverschillen, maar dat kwam omdat enkele juryleden het technische gedeelte beoordeelden en de andere juryleden de gangen en de aanleg van het paard.

Met merrie Electra (v. Jazz) liet Lynne Maas een hele nette proef met veel harmonie zien. De draf was constant en lichtvoetig en leverde een 8,6 op. In de uitgestrekte stap mag Electra meer bodem dekken. De pirouettes waren heel mooi waardoor het cijfer voor de galop uit kwam op een 8,6. de totaalscore, dat wil zeggen het gemiddelde van de aanleg en het technische deel van de proef kwam uit op 78.759.
Enthousiast begint Lynne: ‘Electra is echt gaaf! Ze doet altijd gruwelijk haar best, maar is wel heel heet. Als driejarige heb ik echt wel problemen met haar gehad, maar nu ik haar voor me gewonnen heb, doet ze alles voor me. Voorgaande jaren had ik nog te weinig controle om WK te kunnen rijden. Nu de proeven wat moeilijker worden is ze meer bij de les.’
De nummer twee, Elysias (v. Jazz), toonde onder Karen Nijvelt zeker zijn talenten en behaalde een gemiddeld 75.967%. Toch had de zwarte hengst wat last van spanning. Het jurycommentaar begon dan ook met: ‘Je maakt het ons knap lastig.’ Elysias liet een draf zien voor een 8,8. De galop was zeer imponerend, maar daarin was hij af en toe even stout. De score voor de galop kwam toch nog uit op een negen. Bij de ‘submission’ werden de spanningsmomenten wel afgestraft en kwam het cijfer uit op een zeven. Na de proef vertelt Karen toch trots: ‘Ik kan het hem niet echt kwalijk nemen. Ik had alleen een paar minuten voor de proef om hem te laten wennen aan deze indrukwekkende baan. Donderdag reden we in de andere ring en daar is veel minder te zien voor de paarden. Ik snap dus wel waarom hij wat gespannen was. Toch liet hij zich super zien en heeft hij al heel veel geleerd!’
Lynne werd met haar Eastpoint (v. Westpoint) derde (75.556%) in deze finale. Voordat ik Eastpoint de eerste dag reed heeft hij waarschijnlijk kou over zijn rug gehad, omdat hij nat was en ik het luikje open had laten staan. Hij voelde de eerste dag erg strak en dat heeft hij nooit. Gelukkig ging het vandaag heel goed. Alleen moeten de juryleden mij toch nog eens uitleggen wat ze willen zien met het ‘überstreichen’. Dat ging niet heel goed. Ik weet zeker dat hij nog beter kan.’

Lynne Maas - Electra WK Selectie 7 Jarigen 2016 © DigiShots
Lynne Maas – Electra
WK Selectie 7 Jarigen 2016
© DigiShots

Foto’s: Digishots

Klik hier voor alle uitslagen.

Reacties