Wie wint het EK: Strijd der titanen Valegro vs Totilas

Wie wint het EK: Strijd der titanen Valegro vs Totilas

0 929
Charlotte Dujardin en Valegro.

Na de bekendmaking van het Duitse EK-team, mét publiekslieveling Matthias Alexander Rath en Totilas, vragen dressuurfans zich af: hoe zal de strijd tussen ex-kampioen Totilas en de huidige onverslaanbaar geachte Valegro van Charlotte Dujardin uitpakken? Kijk je puur naar de cijfertjes, dan zou je zeggen: geen tijfel mogelijk. De dertienjarige Negro-zoon gaat op zijn sloffen winnen. Hij won immers de afgelopen drie jaar alles wat er te winnen viel: de Olympische Spelen in 2012, het EK in 2013, de WEG in 2014 én de wereldbekers in 2014 en 2015. Bovendien is hij wereldrecordhouder van alle drie de proeven.

Laten we die indrukwekkende records even op een rijtje zetten. Prent ze in je hoofd, want de kans is groot dat ze gebroken gaan worden in Aken: Grand Prix: 87,129%; Grand Prix Special: 88,022% en Kür: 93,975%. Dan maar even ter vergelijking de percentages van Totilas, die toch alweer van een jaar of vijf, zes terug dateren, uit de glorietijd met Edward Gal. Grand Prix: 84,085% (2009); Grand Prix Special: 85.708% (2010) en Kür: 92,30% (2009).

Ook als we de statistieken even loslaten, dan zou je zeggen dat Totilas geen partij vormt voor Valegro. Valegro is in blakende conditie, getuige zijn scores in Hartpury afgelopen weekend die Dujardin ‘op halve kracht’ reed. En het is de vraag of Totilas al zijn topvorm bereikt zal hebben in Aken, na zijn langdurige blessuretijd. Om de topvorm-kwestie te staven toch maar even de cijfertjes: Valegro behaalde afgelopen weekend 85,444% in de GP; Totilas 80,36%.

Aan de andere kant… Valegro ís te kloppen. Dat gebeurde vorig jaar op het CHIO Aken door… jawel, Totilas! Dujardin en haar KWPN-ruin maakten fouten in de wissels om de twee pas en ook de piaffe-passage-overgangen verliepen niet vlekkeloos.

Het is verleidelijk om te focussen op deze twee fenomenen. Maar ook Desperados (Kristina Bröring-Sprehe) zette geweldige prestaties neer in Hagen; de zwarte hengst won alle drie zijn proeven met scores van dik in de tachtig procent (81,160%; 83,824% en 87,575%). En vlak onze eigen Glock’s Undercover N.O.P. en Glock’s Johnson van Edward Gal en Hans Peter Minderhoud niet uit, net als de Zweedse topcombinaties Tinne Vilhelmson Silfvén met Don Auriello en Patrik Kittel en Deja, die afgelopen weekend in Falsterbo goede resultaten boekten.

We zullen de strijd der giganten meemaken in Aken, van 12 t/m 16 augustus. De landenproef (Grand Prix) vindt plaats op woensdag en donderdag; de Special is op zaterdag en de kür op zondag.

Horseandhound/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties