Winschoten: 18 uit 28 ster

Winschoten: 18 uit 28 ster

0 39

Regio Groningen organiseert twee dagen stamboekopname in Winschoten en vandaag was het de beurt aan de dressuurmerries. Dat zorgde voor een positieve dag, op deze goed georganiseerde keuring werden 18 van de 28 paarden ster of sterwaardig verklaard. Opvallend was ook dat slechts vier merries niet voldeden aan de exterieureis van 70 punten voor het sterpredicaat.

Grote Wynton-dochter vooraan

De smaakmaker van de dag was de Wynton-dochter Fakira (uit Bakira elite IBOP-dres v.Sandreo) van fokker M. Elzinga uit Jonkersvaart en mede-geregistreerde Erik Veenstra uit Nuis. Inspecteur Bart Henstra, die tezamen met Marijke Kool de paarden beoordeelde, is heel enthousiast over de merrie. ‘De Wynton is een heel opvallend paard van 1.75m groot, die echt het gewenste dressuurmodel heeft. Ze heeft jeugduitstraling, is bergopwaarts gebouwd en heeft goede verhoudingen en correct fundament. Ze heeft een hele goede galop, waarvoor we haar 90 punten hebben gegeven, met veel houding en afdruk. In stap en draf laat ze ook een hele goede beentechniek en zelfhouding zien.’ Met 80/80 deed ook de Spinoza-dochter Felicitas (uit Ilivia keur v.Beethoven) van Gerardus Post goede zaken. Deze register A-merrie moet nog een aanlegtest doen om definitief ster te worden. ‘Een royaal ontwikkelde merrie met ras, een goed model en correct fundament. Ze beweegt met veel afdruk, techniek en voldoende houding.’

Twee dressuurmerries werden met de bovenbalk van 75/80 ster. Eén daarvan is Faphira (Westpoint uit Zaphira elite IBOP-dres v.Sandro Hit) van f/g H.G. van de Lei-Lantinga uit Houwerzijl. ‘Een royaal ontwikkelde merrie met een mooie hals en veel front. In de bovenlijn zou ze iets sterker mogen zijn. In beweging viel ze op met veel souplesse, en ze galoppeert met veel balans en lichaamsgebruik.’ Ook Florin Jazz (Jazz uit Ketschuna elite IBOP-dres v.Fürst Heinrich) van f/g H. Germs uit Midwolde werd met deze bovenbalk ster verklaard. ‘Een mooie langgelijnde merrie met een mooie voorhand, hard fundament en ze zou een fractie sterker in het middenstuk mogen zijn. Ze beweegt met veel techniek en souplesse, en ook haar looplust viel positief op’, aldus Bart Henstra.

Hoefslag/KWPN

Reacties