Wat te doen als je paard geen duidelijke leider in jou ziet?

Wat te doen als je paard geen duidelijke leider in jou ziet?

Een tijdje terug kon je kennis maken met onze hippische duizendpoot Henriëtte Smits (foto). Henriëtte fungeert als onze online vraagbaak en zal maandelijks de meeste interessante en leukste vragen van bezoekers van dehoefslag.nl of onze Facebookpagina beantwoorden.

Onderstaande (uitgebreide) vraag kregen we binnen van Iris van Keken.

Beste Henriëtte,
Ik ben samen met een vriendin bezig om een paard in te rijden: een KWPN merrie van 4 jaar oud. Vorig jaar is mijn vriendin begonnen met inrijden, maar ze is er toen op een rare manier afgevallen, waardoor ze het zelf een beetje eng vond en mij om hulp vroeg.

Nu zijn wij eind van de winter begonnen om haar te longeren (met o.a. zadel longeersingel elastiek en zonder iets op haar rug ). Ik ben er opgeven moment op gegaan en dat ging helemaal goed. Ze heeft nog nooit een stap verkeerd gezet. Na een poos raakte ze een beetje aan het sukkelen met haar achterbenen, waardoor we een therapeut erbij hebben gehaald. Deze heeft haar rug gekraakt en na een maand rust ging het weer helemaal goed. Ze begon weer lekker puberaal te doen in de wei en bak. Het bleek dat een aantal spieren in haar rug beklemd werden en je zag haar na de behandeling weer helemaal groeien. Nadat we haar een maand stil hebben gezet zijn we weer langzaam gaan bewegen en dit leek heel goed te gaan. Ze was wel wat koppiger en moeilijker te pakken maar nog niet heel erg hinderlijk.

Nu krijgen we haar echter niet meer te pakken. Ze rent heel hard langs ons heen en loopt heel erg te bokken (niet gericht ergens heen ).
Tijdens het longeren is ze ook een stuk pittiger. Dat is geen probleem, al is het wel hinderlijk. Als wij haar dan eindelijk hebben blijft ze netjes staan tijdens het poetsen en opzadelen, dus daar zitten geen problemen. Ik kan zelfs zonder haar eerst te laten lopen en wat moe te maken gewoon op haar zitten zonder dat ze wat doet. Als mijn vriendin meeloopt, loopt ze ook gewoon mee, maar zodra mijn vriendin iets meer ruimte geeft, gaat ze stil staan en geen kant meer op. Ik kan haar niet aansporen met mijn benen want dan vliegt ze juist alle kanten op (al meerdere malen mee gemaakt). Sturen gaat daarentegen wel redelijk.

Naast bovenstaande heb ik nog 1 vraag:
We krijgen haar niet de trailer op. Ze wil alleen haar voorbenen 2 stappen op de laadklep zetten en dan gaat ze met haar benen gestrekt en krijg je er geen beweging meer in. We zijn bijna 3 uur bezig geweest om haar zo ver te krijgen dat ze meer dan 5 minuten op de klep bleef staan, maar dat was maar van korte duur. Ik heb echt geen flauw idee hoe ik haar op de trailer kan krijgen. Ze moet echter voor de winter in de trailer kunnen staan, omdat we in de winter niet in onze eigen bak kunnen en naar de manege moeten rijden (het is maar 15 minuten met de auto).

Ik ben erg benieuwd naar je antwoorden

Met vriendelijke groet,

Iris van Keken

Antwoord van Henriëtte

Hoi Iris,

Je hebt nogal wat vragen en daar heb ik zeker een antwoord op.

Je hebt het over een aantal dingen zoals: Dat je haar niet kan pakken in de wei en dat ze dan om je heen gaat rennen. Tijdens het longeren is ze pittig en dat vind je hinderlijk. Tijdens het rijden gaat het goed als je vriendin in de buurt is. Als ze het paard echter meer ruimte geeft gaat het stilstaan. Het aansporen van je paard gaat bijna niet en doe je dat wel, dan vliegt ze alle kanten op. Dan is er ook nog het probleem met het trailerladen.

Ik denk dat je je merrie eens moet leren om op eigen benen te staan en dat je haar niet meer aan de hand moet meenemen. Dit klinkt misschien raar, maar je merrie ziet geen duidelijke leider en dat verwart haar. Je paard zal moeten leren om op aanwijzingen en eventuele hulpen van zijn leider te reageren.  Met het creëren van een eigen ruimte begint het leiderschap. Met eigen ruimte bedoel ik: hoever laat jij iemand in de buurt komen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat jij het prettig vindt dat iemand dicht tegen je aanstaat of dat je het fijner vindt dat iemand een halve meter van je afstaat.
Loop maar eens met je merrie aan een touw en als je stil gaat staan, moet zij ook stil staan. Komt je merrie te dichtbij, zet je haar terug. Mogelijk helpt het om even te zwieren met je touw. Gaat ze dan een pas terug, haal je de druk weg. Vervolgens even wachten en dit herhalen totdat ze weer verder teruggaat.

Het is belangrijk om je merrie te betasten

Tevens is het belangrijk om je merrie te betasten. Aai haar over de hals en de rug en voel bij de lies of je merrie daar ontspant. Hoe zie of voel je of je merrie ontspant? Dit zie je aan haar orenspel. Ze kijkt weg, ze beweegt haar mond, ze laat haar hals wat vallen of ze ademt uit. Je paard leert het beste als het lichaam ontspannen is en door fysiek contact is te voelen hoe ontspannen of gespannen je paard op dat moment is. Ieder keer als je merrie een reactie geeft, stop je even.
Tevens ga je je  merrie ook betasten met een zweep, dit is één van de eerste tools die je kan gebruiken. Daarna kan je andere tools gebruiken zoals een vlag. Begin aan de makkelijk kant van je paard dat is meestal de linkerkant. Als ze bang van de zweep is, leg je de zweep naast de hals. Gaat je merrie nu lopen houd je druk op het touw en houd je de zweep licht op de plaats tegen de hals. Totdat je een signaal van je paard krijgt. Dan ontspan je meteen met je touw en haal je de zweep weg. Dit herhaal je een paar keer en als dat goed gaat kan je de zweep op een andere plaats leggen.  Als deze kant goed gaat, ga je naar de andere zijde van je merrie. Je merrie zal haar hoofd moeten leren zakken en in een ontspannen houding gaan staan.

Meer controle is belangrijk. Je leert je merrie haar voorbenen of achterbenen te bewegen. Dit doe je met kleine aanwijzingen van een zweep (als ondersteuning en niet om ermee te slaan) en door met jouw lichaam te bewegen. Wil je linksom, neem je het touw in de linkerhand en de zweep in de rechterhand. Met je linkerarm naar linksbuiten en de zweep richting de linkerschouder leert het paard om deze te volgen, zodat ze de richting in leert lopen waar jij haar naartoe wilt hebben. Wil je de andere kant op dan wissel je je teugel in de rechterhand en de zweep in de linkerhand en ga je rechtsom. Tevens laat je haar nu bewegen in een cirkel om je heen. Dit is een cirkel van ongeveer 3-5 meter. Op deze manier leert het paard hoe het kan bewegen in een betere balans, op een eerlijke manier.
Nu ga je proberen om haar naar bepaalde objecten te sturen, bijvoorbeeld een paraplu, twee zandzakken waar ze tussen door leert lopen of een plastic zeil. Wanneer ze bij deze spannende objecten een klein teken van ontspanning laat zien haal je de druk direct weg. Je merrie leert hierdoor controle te hebben over de situatie en te ontspannen bij iets engs.

Het is moeilijk om dit zo op papier uit te leggen. Maar dit is alvast een begin. Als je dit voor mekaar gaat krijgen zal je merken dat je merrie voor je gaat werken. Ook zal ze de trailer ingaan!

Ik hoor graag van je of het werkt. Zijn er nog vragen dan hoor ik dat graag

Veel succes

Met vriendelijke groet,

Henriëtte Smits.

Heb jij een vraag?

Mocht jij een vraag of probleem willen voorleggen aan onze hippische duizendpoot, dan kan dat altijd. Laat dit weten via Facebook (bij het bericht over dit onderwerp) of door een mail te sturen naar hoefslag@mediaprimair.nl o.v.v. ‘vraag voor Henriëtte’

Het kan zijn dat we na indienen van de vraag om meer informatie vragen (via mail of privébericht). We zien je vragen graag tegemoet!

Klik hier voor de vorige vraag voor Henriëtte plus haar antwoord.

Reacties