NMK: Voice-dochter kampioene

NMK: Voice-dochter kampioene

0 126

Flieka (Voice x Jazz x Krack C) was vandaag de op voorhand niet verwachte, maar gezien het optreden in de keuringsbaan wel degelijk waardige Nederlandse kampioene bij de driejarige dressuurmerries. Het fokproduct van A. Beeren uit Weert imponeerde met haar niet aflatende bergopwaartse beweging. Plek twee was voor Faximiliana M (Ampère x Ferro), derde werd Ficara (Jazz x Ferro).

Springpaardenman Egbert Schep

De hoogbenige, 1m71 grote Flieka wist op de Centrale Keuring van Utrecht ‘slechts’ de reservetitel te halen en kwam op het nationale podium dus als nummer één uit de bus rollen. Flieka wist tot aan de laatste pas in de ereronde te imponeren met haar bergopwaartse beweging en was vandaag de merrie met de meeste inhoud. Eerder scoorde ze al 90 punten voor de beweging op de stamboekkeuring. Daarnaast 80 punten voor exterieur, aan de bescheiden kant voor een nationale kampioene. Ze beschikt wel degelijk over een goed model, waarvan je enkel kan zeggen dat ze wat meer halslengte mocht hebben.

De kampioene is in eigendom van het trio Egbert Schep, Herman Jacobs en Marijke Miltenburg. De laatste maakte de merrie klaar voor haar werkgever Schep, die het volgende commentaar gaf: ‘We hebben de merrie zes weken voor de stamboekkeuring gekocht. Herman belde mij dat zijn buurman een heel opvallend dressuurpaard had staan. Ze stond er nog wat ruw op, maar ik besloot haar te kopen en direct een derde aan Marijke te geven. Ik zei: red jij je er maar mee, dressuur is toch niet zo mijn ding.’
Ondertussen is er naar eigen zeggen heel veel interesse voor de merrie en ziet springpaardenman Schep het dressuuravontuur wel zitten. ‘De merrie is nu drachtig van Sezuan. We zullen dat eerst maar eens afwachten.’

Dezelfde combinatie als Fierce-S

Op plek twee kwam met Faximiliana M eveneens een overtuigende beweger terecht. De donkerbruine scoorde eerder op de stamboekkeuring al 90 punten voor de draf en de galop en wist op de CK van Noord-Brabant eveneens de reservetitel te halen. De merrie beschikt over een goed model, maar mocht iets meer naar boven gebouwd zijn. In draf toonde ze veel afdruk en takt, ze verloor echter het kampioenschap op het overtuigende bergopwaarts lopen van Flieka. De 1m68 grote Faximiliana is in eigendom van Nico Witte en werd gefokt door Denis Musterd. Dezelfde fokker/eigenarencombinatie zagen we eerder dit jaar terug bij Fierce-S, kampioen van de hengstenkeuring en eveneens een Ampère x Ferro.

Dominantie van Jazz

Dat de provincies Utrecht en Noord-Brabant de sterkste afvaardiging hadden, bleek ook uit het vervolg van de klassering. Op plek drie kwam met Ficara de kampioene van Utrecht terecht. De merrie van fokker/eigenaar Matthijs Maat beschikt over een heel mooi en compleet model, waar tijdens de stamboekkeuring al 90 punten voor werden gegeven. In de beweging beschikt ze over een goede techniek en ook de stap kreeg een compliment van de jury, die aangaf dat alles meenemende de verschillen klein waren in de top.

De vierde plek was met Forina eveneens voor een Jazz-dochter en ook eentje die het als kampioene van Noord-Brabant vandaag het onderspit delfde tegenover de provinciale reservekampioene. De nog altijd aanwezige dominantie van Jazz bleek uit het feit dat nummer vijf Florena ook al van hem afstamt.

Vivaldi x Havidoff

De plekken zes en zeven waren voor dochters van Vivaldi. Zesde werd Fanita (mv. Havidoff). De volle zus van de hengst Desperado, gisteren tweede in de Pavo Cup, was de meest opvallende merrie van de stamboekkeuring met 100 punten voor de draf, 95 voor de beweging in totaal en 90 voor exterieur. Ze werd ook kampioene van Zuid-Holland, maar kon vandaag dergelijk succes niet herhalen. Ook op plek zeven met Florette N.D. een merrie uit de beproefde combinatie Vivaldi x Havidoff, die we tot slot ook nog terugzien bij Fancy, de nummer elf van de finale. (foto: Dirk Caremans)

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Hoefslag

Reacties