Getouwtrek Vingino duurt voort

Getouwtrek Vingino duurt voort

0 54

Vingino, samen met Tommie Visser een Olympisch kadercombinatie, is door de officier van justitie maandag teruggegeven aan de 50-jarige vrouw onder wie het dier in beslag genomen werd. Margriet van Beelen kwam afgelopen week, zonder dat Visser dit wist, het paard ophalen met een grote groep mensen. Tijdens deze actie brak een grote vechtpartij uit. Visser was op dat moment niet aanwezig.

Als uitgangspunt geldt dat strafrechtelijk beslag teruggaat naar degene onder wie het in beslag is genomen. Dit is anders als een ander als redelijkerwijs rechthebbende kan worden aangemerkt. Die ander dient dan aan te tonen dat hij een beter recht heeft op hetgeen in beslag genomen is. Het Openbaar Ministerie heeft beide partijen in de gelegenheid gesteld schriftelijke bescheiden te overleggen. Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie heeft de trainer van het paard tot op heden niet kunnen aantonen dat hij een beter recht op het paard heeft. Conform de regels van strafvordering is het dier daarom teruggegeven aan de vrouw.

Het onderlinge geschil over wie de eigenaar is, is wat het OM betreft een civiele kwestie. Daarvoor zijn civiele procedures, waarin het strafrecht geen rol heeft.

Het onderzoek richt zich nu nog op de vechtpartij van donderdag. De 15 aangehouden verdachten zijn zaterdag heengezonden. Het onderzoek wordt voortgezet. Dit geldt ook voor de twee hennepkwekerijen die na de vechtpartij bij de manege werden aangetroffen.

Dressuurruiter Tommie Visser en zijn advocaat laten beslag leggen op het paard Vingino. Dat laat zijn advocaat Luc Schelstraete aan RTV Noord-Holland weten. De advocaat van Visser noemt die beslissing om Vingino terug te geven aan van Beelen ‘heel onverstandig’. “We zijn verbaasd en weten helemaal niet wat de situatie nu is.”

OM/Hoefslag

Foto: DigiShots

Reacties