Veronique Roerink: “Als je niet meedoet weet je zeker dat je nergens...

Veronique Roerink: “Als je niet meedoet weet je zeker dat je nergens bij hoort”

Veronique Roerink - Khaleesi KWPN Kampioenschappen 2019 © DigiShots

Veronique Roerink bemachtigde gisteren via het extra instroommoment een wildcard voor de laatste selectie voor het WK voor jonge dressuurpaarden. Dit deed ze met haar eigen fokproduct Khaleesi (v. Negro). “Een stoere merrie die weet wat ze wil.” 

Gewoon doen

“Opzich ben ik altijd overtuigd geweest van de kwaliteiten van mijn merrie, maar in het begin van het jaar heb ik haar bewust nog niet aangemeld, omdat ik vond dat ze in de opleiding nog wat achter liep op een heleboel anderen”, begint Roerink te vertellen. “Dus het was meer dat ik vond dat ze de laatste tijd zo fijn ontwikkelde. Ik dacht; als je niet meedoet weet je zeker dat je nergens bij hoort. Dus ik ging het proberen.”

Hartstikke leuk

Door het coronavirus en de wedstrijdstop heeft alles stil gelegen, behalve de trainingen. “Ik wilde weer een keer van huis en daarbij vond ik dit een leukere manier om mijn paard mee te nemen dan het echte proefjes rijden in het L of het M. Dus ik zag het als een oefening. Als het goed uitpakt is het hartstikke leuk en anders oefenen we weer lekker verder voor volgend jaar.”

Geslotenheid

Khaleesi is een halfzus van Roerink’s Grand Prix paard Flanell (v. Apache). “Het is een hele stoere merrie, grootramig en langgelijnd., Dat zijn dan ook vaak de paarden die op jonge leeftijd net die kracht tekort komen om dat stukje geslotenheid te hebben. Ik merk dat ze daar de laatste tijd flinke stappen in heeft gezet. Khaleesi is eigenlijk een rib te lang voor het ideale paard, maar ze heeft wel een enorm krachtige motor en heel veel gemak in alle drie haar gangen.”

Tevreden

“Alleen dat stukje geslotenheid is wel iets waar je op dit soort wedstrijden en bij selecties op kunt worden afgestraft. Maar ik moet zeggen dat ik gisteren heel erg tevreden was over hoe het ging. De jury zei achteraf dat ze nog een fractie losser in het lijf mag, ik zag het op video ook terug. Daar zit dan net dat stukje kracht om het bij elkaar te houden, maar tegelijkertijd ook los te kunnen laten. Voor de rest had ik alleen maar positief commentaar op het protocol en de jury benadrukte nog eens dat het een heel goed paard is. Dat gevoel heb ik zelf ook, maar dan is het ook heel erg leuk als je dat kunt laten zien.”

Groen

“Ik weet echt wel dat als het puntje bij paaltje komt, we het afleggen tegen al die goedgekeurde hengsten die al veel langer onder het zadel zijn of al veel meer kilometers hebben gemaakt. En de ervaring op vreemd terrein natuurlijk, die van mij is wat dat betreft nog een stukje groener”, legt Roerink uit.

Sterk in je schoenen

Het is een merrie met een sterk karakter. “Ze weet wat ze wil en wat ze niet wil. En het grappige is, dat dat onder het zadel misschien nog wel het minst is. Als je met haar aan de hand loopt en ze wil ergens snuffelen, dan gaat ze even ergens snuffelen. En als ze ergens een grassprietje ziet, dan wil ze dat grassprietje. Dan moet je wel even sterk in je schoenen staan en zeggen: “Nee, dat gaan we niet doen.” 

‘Ik weet het ook wel’

“Ze is heel vastberaden en  in het leren is ze fantastisch. Je geeft haar één aanzetje en ze kan het. Het is heel bijzonder. Maar het is er wel eentje die je tegen zichzelf moet beschermen. Anders gaat ze veel te veel doen en dan kun je haar wel beledigen. Ik ben er met beleid mee bezig en dat gaat goed. Ze is hartstikke nuchter met een sterke persoonlijk en ze heeft ook ideeën. Sommige paarden zijn van de categorie ‘u vraagt, wij draaien’, maar zij is er een van ‘oh maar ik weet ook wel hoe het moet’. Op vreemd terrein laat ze zich ook niet snel gek maken en is ze ook niet snel onder de indruk, dus dat is heel erg fijn!”

Toekomst

“Ik zie in haar een potentieel Grand Prix paard, dus mijn lange termijndoel is ook Grand Prix. Daar hebben we alle tijd voor en ze gaat Flanell achterna. Dat het een eigen fokproduct is maakt het dan weer extra leuk”, besluit de amazone vrolijk. 

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

 

Reacties