Totilas naar kliniek afgevoerd; einde EK voor Rath

Totilas naar kliniek afgevoerd; einde EK voor Rath

Het EK dressuur zit er alweer op voor Matthias Rath en Totilas. Mede-eigenaar Paul Schockemöhle meldt dat de hengst momenteel in de kliniek staat. Tijdens de Grand Prix landenwedstrijd, waar Nederland op werkelijk magistrale wijze het goud in de wacht sleepte, bleek de zwarte Gribaldi-zoon niet rad. Dit uitte zich met name in de uitgestrekte draf, waarbij het linkerachterbeen niet voldoende kon meekomen.  ‘Hij was niet in orde. Dat viel mij ook op,’ aldus Schockemöhle. ‘De uitgestrekte draf was ronduit slecht, maar andere oefeningen waardeerden de proef toch weer op.’ Vandaag verhuist Totilas naar een kliniek in Aken, waar hij uitvoerig zal worden onderzocht. Het is nog maar de vraag of we Totilas überhaupt ooit nog terug zien in de wedstrijdring. ‘Hij moet fit genoeg zijn om op grote (internationale) kampioenschappen drie proeven te lopen,’ vertelt Schockemöhle aan website St. Georg. Röntgenfoto’s die vooraf aan het EK werden genomen, zouden alvast geen problemen hebben aangetoond. Schockemöhle sluit niet uit dat de hengst zich binnenkort volledig aan de dekdienst zal gaan wijten.

De grootste verschillen in de beoordeling van gisteren kwamen op het conto van de drie drafverruimingen. Hiervoor werden tot drie keer cijfers variërend van 4 tot 7,5/8 gegeven, wat eveneens verschillen gaf bij het algemene cijfer voor de gangen. Ook over de kwaliteit van de passage, die niet constant gelijk was, waren de juryleden het een aantal keer oneens. Mede hierdoor ontstonden zeer wisselende klasseringen voor deze proef: drie eerste plaatsen van de juryleden uit Denemarken, Verenigde Staten en Groot-Brittannië, een achtste plek van het Zweedse jurylid, slechts een twaalfde score van het Franse jurylid en nota bene een elfde van het Duitse jurylid Katrina Wüst. Eddy de Wolff van Westerrode zat als hoofdjury ergens in het midden met zijn vijfde plek, maar lag ook onder vuur door zijn beoordelingen van de uitgestrekte draf. De scores liepen dan ook enorm uiteen. Met 71,6% als laagste en 80,1% als hoogte beoordeling ontstond een voor dit niveau onacceptabel verschil van 8,5% binnen hetzelfde jurycorps.

Twijfels tijdens veterinaire keuring

Tijdens de veterinaire keuring van afgelopen dinsdag waren er al twijfels over de gezondheid van de vijftienjarige hengst. Keuringsartsen waren het niet eens over het linker achterbeen. Een van de twee veterinairen wilde Totilas dan ook niet direct goedkeuren, maar juryvoorzitter Katrina Wüst gaf hem het voordeel van de twijfel. ‘Ik vond hem fit genoeg. Het ging tenslotte niet om een aankoopskeuring,’ aldus het Duitse jurylid.

Reactie Rath

Rath zelf kon zich niet vinden in de lagere beoordelingen. ‘Ik ben zelf tevreden en begrijp dit niet. Daarbij heb ik in mijn team toch geen amateurs zitten en ook die vonden het goed gaan. Natuurlijk ging niet alles vlekkeloos, zoals de twee eners die hij achter niet fijn doorsprong, maar over het algemeen was ik te spreken over deze proef.’
Tijdens de persconferentie na afloop had de goede verstaander maar een half woord nodig toen Rath antwoordde op de vraag of hij zaterdag van start zou gaan: ‘Dat weet ik nog niet. We zullen even kijken hoe Totilas de Grand Prix heeft doorstaan en dan nemen we daar morgen een besluit over.’

Slechts één keer eerder behaalde de Gribaldi-zoon een lagere score; dat was in een van de eerste wedstrijd waarin zijn toen nieuwe ruiter na Edward Gal hem de ring in stuurde, in juni in 2011 in Wiesbaden. Dat was dan ook wel meteen héél slecht: nog geen 73% stond er toen onderaan het protocol.

Bron: St-Georg/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties