‘Tom Reuzenaar had zo graag Tryon en Tokio meegemaakt…’

‘Tom Reuzenaar had zo graag Tryon en Tokio meegemaakt…’

Tom Reuzenaar is niet meer. De oprichter en eigenaar van Stal Reuzenaar overleed eergisteren aan de gevolgen van een hersenbloeding, op 72-jarige leeftijd.

Niet alleen zijn familie, ook de paardenwereld is geschokt door dit plotselinge nieuws. Dressuuramazone Sanne Voets, die de door Reuzenaar gefokte Demantur N.O.P. reed, kon vaak op zijn support rekenen. Reuzenaar had het altijd druk met zijn loonwerkersbedrijf, maar als het even kon, was hij aanwezig op wedstrijden en trainingen waar zij met ‘Demmi’ aan deelnam.

‘Nog nooit iemand zó trots gezien’

‘De laatste keer dat we elkaar spraken, was op Indoor Brabant’, vertelt Sanne. ‘Hij was daar onder andere op de bijeenkomst over Tryon, waar ook de eigenaren van kaderpaarden voor waren uitgenodigd. “We gaan er voor hè”, zei hij tegen mij. Hij wilde daar zeker bij zijn.

Zowel op het EK in Göteborg als op de Olympische Spelen in Rio was de eigenaar van ‘Demmi’ er getuige van dat Sanne en zijn paard onder andere individueel goud wonnen. ‘Ik geloof niet dat ik ooit iemand zó trots heb zien stralen’, aldus Sanne. ‘Toen hij me ruim twee jaar geleden Demmi ter beschikking stelde, stapte hij zomaar in een nieuw avontuur. Hij kende de hele para-dressuurwereld niet en we wisten natuurlijk nog niet waar onze samenwerking toe zou gaan leiden, maar hij zag er een mooie uitdaging in.’

Wise Guy, Concerto, Envoy en vele andere

De Vivaldi-zoon was niet het enige fokprodukt waar Reuzenaar trots op was. Miranda Hoezen van der Pas reed zijn Krack C-zoon Wise Guy en Renee Zomers bracht Concerto, eveneens van Krack C, uit in de Lichte Tour. Ook verschillende jonge paarden zetten al hun eerste succesvolle passen in de sport, onder meer onder het zadel van Femke Voet. Meerdere van zijn fokprodukten schopten het ver op de KWPN-hengstenkeuring, afgelopen februari nog liep zijn Knight (v. Blue Hors Zack) in Den Bosch. De springhengst Envoy (v. Numero Uno) werd in 2012 goedgekeurd; hij overleed helaas in 2014 vanwege een tumor in de hals.

‘Tom had ontzettend veel paarden. Hij heeft veel veulens gefokt, en verkopen, zei hij altijd, daar hield hij niet van… Je kunt hem het beste omschrijven als een echte liefhebber. Hij genoot er zo van om zijn paarden te zien groeien. En dan maakte het weinig uit of ze nou een B-proef wonnen of in de training de eerste piaffepassen maakten. De wereld verliest met Toms overlijden een markante, eigenzinnige paardenman, maar dat niet alleen. Hij was ook een bevlogen ondernemer en een echte familieman.’

Bron: Hoefslag

Foto: Privébezit Sanne Voets (Tom Reuzenaar met links Voets op Demantur en rechts Renee Zomers op Concerto)

Reacties