Tienen voor hengsten in Zuidbroek

Tienen voor hengsten in Zuidbroek

De L-combinaties beten de spits af in Zuidbroek, waar de derde wedstrijd van de Isah KWPN/KNHS Hengstencompetitie gehouden werd.

Ultieme cijfer voor Franklin’s draf

Wilde het de eerste wedstrijden in Ermelo en Roosendaal nog niet echt lukken met de sjieke verrichtingskampioen Franklin (Ampère x Ferro), nu toonde hij onder de uit Denemarken ingevlogen Severo Jurado Lopez van mede-eigenaar Stal Helgstrand zijn kwaliteit. Hij beweegt met enorm veel techniek, buiging in de gewrichten en souplesse. Voor zijn draf scoorde de hengst het hoogst mogelijk cijfer, een tien. Juryvoorzitter Johan Hamminga, die samen met Monique Peutz en Clara Dekker voor de beoordeling zorgde, voorzag de prestatie van duidelijk commentaar: ‘In de draf, waarbij Franklin een enorme techniek laat zien met veel afdruk, wordt het achterbeen heel goed gebruikt en goed onder het lichaam gebracht. Zo willen we het zien: een 10 dus. Ook in de galop gaat hij goed gedragen en met veel balans: een 9. Wat een paard!’ De stap was de mindere gang. Vanwege de spanning kon de jury daar ‘slechts’ een 8 aan kwijt. Dat maakte een totaal van 88,5 punten, ruim meer dan de nummers twee. Van Vivaldi (Vivaldi x Olivi) startte na Franklin en qua ontspanning kon het contrast niet groter zijn. Isabel Bache had de hengst mooi op lengte en liet een L-proef zien zoals die eruit moet zien, met een attent en op de amazone gericht paard dat op eigen benen loopt. Ook 83 punten was er voor Ferdeaux (Bordeaux x Ferro), die juist weer heel veel spanning had en zelfs behoorlijk in verzet kwam bij de in-/uitgang. Kirsten Brouwer kreeg hem telkens weer goed aan het lopen. De kwaliteit van de hengst zorgde toch nog voor een vracht aan punten.

Uitslag hengstencompetitie klasse L.
Bekijk een deel van de proef van winnaar Franklin. (UHorse)

Z-ZZ weer voor Dark President

Nadat Marieke van der Putten vorige keer had gewonnen met Wynton-zoon Dark President (mv. G.Ramiro), was het nu aan Hans Peter Minderhoud om dat staaltje te herhalen. En dat deed hij, als was de overwinning nipt. Met name de draf is sterk, met veel expressie en een sterk achterbeen. De 9 voor deze gang was volledig verdiend. Tweede werd Cupido (Daddy Cool x Jazz), die voor het eerst door Diederik van Silfhout uitgebracht werd. Zijn sterkste punt is de stap, met een 9. Daarnaast toonde de hengst een mooie zelfhouding en balans: 85 punten. Derde a.e. werden Desperado (Vivaldi x Havidoff) met Emily Scholtens en Charmeur (Florencio x Jazz) met Madeleine Witte-Vrees (ZZ-Zwaar), die beide 84 punten verdienden. Dark Pleasure liep onder Gerdine Maree naar de vijfde plaats, gevolgd door Diego die grote vorderingen maakt onder Diederik van Silfhout.

Uitslag hengstencompetitie klasse Z-ZZ-L-ZZ-Z.
Bekijk het begin van de proef van winnaar Dark President.

Eye Catcher klopt El Capone, met 10 voor de stap

‘Met heel veel plezier hebben we vandaag met name de geweldige rubriek van de vijfjarige hengsten gejureerd, wát een kwaliteit!’, aldus Hamminga. Zes geweldenaars kwamen er in de ring, waarvan de minst goede nog altijd 82 punten scoorde. Eye Catcher met Kirsten Brouwer (Vivaldi x TCN Partout) mocht zich de winnaar noemen, met deze keer El Capone (UB40 x OO Seven) op de tweede plek. De Pavo Cup-winnaar van 2014 scoorde maar liefst 92 punten, waaronder ook een 10, voor zijn fenomenale stap. ‘Een fantastische stap waar we niets op hebben aan te merken dus hebben we hem een 10 gegeven’, aldus Hamminga. De draf heeft heel veel balans en draven doet hij met veel afdruk en tact. In de ereronde liet Eye Catcher nog eens zien dat ook de 9,5 voor draf verdiend was; als een klok walste hij door de baan, waarbij hij de achterbenen haast tot z’n buik toe optrok en de voorbenen ver weg gooide. Onder Marieke van der Putten liep El Capone naar 89 punten. Expression (Vivaldi x Vincent) was onder Diederik van Silfhout derde, met slechts één puntje minder. Hij werd geroemd om zijn mooie aanleuning en prachtige draf en galop, waarin hij rust uitstraalt, als een happy athlete, maar toch een krachtige beentechniek laat zien. De ‘matige’ stap, 8, zorgde ervoor dat hij net niet aan de 90 punten kwam.

Uitslag hengstencompetitie klasse M.
Bekijk het begin van de proef van winnaar Eye Catcher.

Foto: Jacob Melissen

Reacties