Tara den Hartog: “Een Arabisch volbloed gaat door het vuur voor je”

Tara den Hartog: “Een Arabisch volbloed gaat door het vuur voor je”

Een opvallende verschijning is Tara den Hartog wel met haar voskleurige Arabische volbloed hengst PrimeVal Kossack (v. Stival) op de dressuurwedstrijden. Toch weet ze goed haar mannetje te staan tussen alle warmbloeden en heeft ze sinds gister haar startbewijs voor het ZZ-Licht op zak.

Vol trots vertelt Tara: “Mijn ouders hebben een Arabisch volbloed stoeterij, de Kossack Stud, en al heel wat Arabische volbloeden gefokt. Zo ken ik PrimeVal Kossack al vanaf zijn geboorte. Op heel wat shows, nationaal en internationaal, eindigde hij bovenaan. Als veulen werd hij meteen Nederlands kampioen bij het AVS (Arabische Volbloedpaarden Stamboek red.), maar ook als junior en senior. Het hoogtepunt was de gouden medaille als vijfjarige op het European Breeders Championship.”

Nederlands Kampioen

“Na zijn showcarrière ben ik hem gaan rijden en dat pakte hij heel goed op. Vorig jaar werden we  Nederlands kampioen in de Z dressuur bij het AVS en wonnen we ook de kür op muziek. Vorig weekend reden we op de Regiokampioenschappen in het Z2 en afgelopen weekend heb ik de laatste punten gehaald voor het ZZ-Licht, we sloten zelfs het Z2 winnend af.”

Subtop

“Mijn moeder, Erny den Hartog, die Grand Prix heeft gereden en met de Arabisch volbloeds, Tron en Gomel, in de Prix St. Georges uit kwam, traint mij. Zij weet natuurlijk heel goed hoe je met deze paarden om moet gaan. Het karakter van de Arabisch volbloed kan sensibel zijn, want ze reageren op elk dingetje. Ze zijn wel super intelligent en eerlijk, als je eenmaal hun vertrouwen hebt, gaan ze door het vuur voor je. Daarnaast is PrimeVal Kossack heel lief, ik vind Arabische volbloeds heel fijn om mee te werken. Hij is pas acht jaar oud en we zien wel hoever we komen. Hij zit in ieder geval nog lang niet aan zijn top en Subtop rijden lijkt mij heel leuk.”

Show of sport

“Mijn ouders hebben heel veel succesvolle Arabische volbloeds gefokt die ook veelal naar het buitenland zijn verkocht. Nog steeds fokken ze zo’n zes veulens per jaar zowel voor de showrichting als de sportrichting. En dan niet alleen voor de dressuur-, maar ook voor de rensport en endurance. Ik heb nog een jonge hengst naast Primeval Kossack waar ik ook graag mee de dressuursport in ga”, is Tara ambitieus. (CdB)

Foto: Kan Horse Photography

 

Reacties