Talitha Schilder: “We kregen een hele andere pony”

Talitha Schilder: “We kregen een hele andere pony”

Talitha Schilder heeft haar pony Danesfort Diamond nu bijna drie jaar. Vanwege een nare ervaring, bouwde de pony spanning op bij het opstappen. Met veel vertrouwen en geduld is dat hersteld. Daarbij hebben de adviezen van een gedragsdeskundige ook geholpen. Volgens haar moeder Irma Bouman is het dan ook heel belangrijk dat kinderen leren dat het niet alleen om het rijden gaat, maar ook om het opbouwen van een band.

De 16-jarige Talitha vertelt voluit over haar ‘Diamond’: “Diamond is net negen jaar geworden en ik heb hem nu bijna drie jaar. Voorheen reed ik altijd leasepony’s, maar ik wilde graag verder in de sport. Toen zijn we op zoek gegaan via marktplaats. De eerste pony die ik probeerde was wel heel leuk, maar erg druk. De tweede die we bekeken was Diamond. Hij was heel erg voorwaarts, daar moest ik wel aan wennen, maar ook heel braaf.”

Band opbouwen

“In het begin heb ik echt eraan gewerkt om een band met hem op te bouwen. Ik deed veel grondwerk om hem het vertrouwen te geven. De eerste keer dat ik een wedstrijd reed, startte ik BB. Hij was heel braaf, maar vond het wel spannend. Hij was nog nooit op concours geweest. Maar toen kregen we een ongelukje. Ik had een nieuw bontje onder mijn zadel en had niet goed aangesingeld. Toen schoof het zadel dus onder zijn buik. Daar is hij erg van geschrokken en met opstappen was hij erg gespannen. Dit heb ik weer helemaal opnieuw opgebouwd, door eerst te hangen en zo.”

Blijer

“Ook vonden mijn moeder en ik hem niet heel blij op stal toen hebben we een gedragsdeskundige gevraagd er eens naar te kijken. Zij gaf aan dat Diamond meer behoefte had aan buiten staan en een buitenluik, maar ook wat stro om op te knabbelen. We zijn toen naar een andere stal gegaan, waar hij dit allemaal kreeg. Nu hebben we een hele andere pony die veel blijer is. Ik ben in de B begonnen en mijn instructrice begeleidde mij tijdens mijn eerste wedstrijd. Dit was wel heel fijn. Nu zijn we zo ver dat we over twee weken voor het eerst op M1 niveau mee gaan rijden met Hoefslag@Home.”

Leerzaam

De moeder van Talitha, Irma Bouman, geeft aan: “Het is zo goed voor kinderen om te leren zorgen voor een dier. Ook mijn andere dochter Giselle van 9 jaar rijdt en verzorgt de pony. Ook leren ze van een wedstrijd om om te gaan met commentaar en dit te accepteren. Ik vind het met rijden belangrijk dat de kinderen echt een team gaan vormen met de pony. Dat ze leren elkaar goed aan te voelen. Ze moeten eerst een band opbouwen met zo’n pony, voordat ze op wedstrijd gaan, vind ik. Bij ons op stal zijn er heel wat verschillende disciplines die beoefend worden en dat gaat heel goed samen. Ook daar leren de kinderen weer van.” (CdB)

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Vergelijkbare artikelen

Reacties