Subtopwedstrijd van de week: Soest

Subtopwedstrijd van de week: Soest

0 64

Twee maal reed Petty Vos in de Lichte Tour naar de overwinning tijdens een Subtopwedstrijd in Soest afgelopen zaterdag. Dit deed ze met haar eigen gefokte Kristy’s Utah V (v. OO Seven). In de Prix st. George scoorde ze met de twaalfjarige merrie 63,22%. In de Intermediaire I deed ze er nog een schepje bovenop en werd de score 64,74%.

Drie generaties

Een blije Petty vertelt: ‘Vorig jaar heb ik een zoontje gekregen en het is dan even wennen om weer een ritme te vinden in de training, maar dat heb ik nu gevonden. Het gaat steeds beter met Utah en ik heb heel fijn gereden, al zaten er nog wel een paar kleine foutjes in. De vorige keer was ik nog tweede en derde en nu twee keer eerste. Utah rijd ik nu vier jaar in de Lichte Tour maar door mijn zwangerschap en een blessure bij Utah zijn we er wel even tussenuit geweest. Mijn instructrice Karin Retera is heel secuur in het trainen van de lossigheid. Als alle blokkades weg zijn , kunnen we vandaar uit meer aan de aanspanning werken. Ook op mentaal vlak helpt Karin mij heel goed. Het doel met Utah is het rijden van Grand Prix. De eners zitten er al goed op, aan de piaffe en passage moet nog wel wat gewerkt worden. Utah hebben we zelfgefokt uit onze stammoeder Kristal (v. Pion). Zowel de moeder als oma van Utah heb ik ook gereden. Utah is dus al het paard uit de derde generatie dat ik rijd.’ Tweede in de Intermediaire I werd Justine Mudde met haar Dyno (v. Duntroon). Samen reden ze naar een nette score van 63,16%. ‘Het ging iets minder dan de vorige keer. Er zaten hele goede stukken in mijn proef, maar ook mindere.  Hij kon net iets beter aan de hulpen, zodat ik de proef ook beter kon afwerken. Voorlopig blijf ik met hem nog wel even in de Lichte Tour rijden. Ik wil echt de tijd nemen en eerst nog makkelijker door de Lichte Tour proeven kunnen rijden, voordat ik de overstap maak. En ik wil ook graag internationaal wedstrijden gaan rijden op dit niveau’, aldus de fanatieke amazone.

Sympathiek

In de Prix st. George was de tweede plek voor Carlijn de Boer met Zodinde H (v. Sandreo). Zij behaalden een percentage van 61,78%. Volgens jurylid Patricia Wolters liet Carlijn een sympathiek beeld zien en was het jammer dat er een telfout zat in de serie om de vier. Carlijn legt uit: ‘Zodinde liep heel fijn in de serie en de wissel van rechts naar links springt ze heel makkelijk. Ik dacht eigenlijk alleen maar aan de wissel en toen sprong ze hem al, dit was helaas net een sprong te vroeg. Zodinde is een hele fijne merrie en dit was voor haar pas de tweede keer in de Prix st. George.’ Het witte lint ging naar Marjolein Nieuwenhuis (60,92%) met Tebaldi (v. Jazz). Ik heb Tebaldi als veulen gekocht en zelf opgeleid. Het is een echte Jazz en tot aan het Z2 stond hij regelmatig op twee benen. Gelukkig wordt hij wat ouder en wijzer en gedraagt hij zich nu een stuk beter. Het is een groot paard en in de proef kon hij net iets actiever zijn. Het grappige aan Tebaldi is dat hij echt de papa van onze veulens is. Elk jaar hebben we wel een paar veulen en daar ontfermt hij zich over,’zegt Marjolein, die haar eigen pensionstal runt in Moerkapelle en daarnaast docent en examinator van de ORUN-instructeursopleiding is.

Wisselende top in ZZ-Zwaar

Aan de eerste ZZ-Zwaar proef (36) namen maar liefst 32 combinaties deel. De beste in deze proef was wederom Justine Mudde die dit keer haar paard Lauda (v. Laudabilis) zadelde. Justine over haar achtjarige Lauda met wie ze nar 67,43% reed: ‘Met Lauda ging het veel beter dan de vorige keer. Hij was veel constanter en daardoor kon ik er nu wat meer aan rijden. Het is echt genieten om Lauda te rijden en een plezier om met hem op wedstrijd te gaan. Hij is heel stoer, maar heeft een klein hartje. In de trainingen bij Madeleine Witte zijn de pirouettes een aandachtpunt en dan vooral de controle daarin. Om dit te verkrijgen schakelen we veel in de pirouettes en moet ik hem vaak laten wachten.’ Tweede in deze grote groep werd Freek Frehse met Wait N See (v. Rousseau). ‘Dit was pas de vijfde keer in de klasse ZZ-Zwaar en ik ben erg blij met de score van 65,00%. Mijn verruimingen gingen erg goed, alleen de pirouettes konden beter. Ook mijn dochter rijdt op hem en heeft afgelopen week deelgenomen aan de Rabo Talentendag in Ermelo. Wellicht dat zij in de toekomst juniorenwedstrijden met hem gaat rijden. Het is een heel fijn en meegaand paard, die nog wel eens angstig kon zijn. Maar door zijn vertouwen te winnen, gaat het veel beter,’ vertelt Freek trots.
De tweede ZZ-Zwaar proef (35) kwam in handen van Annuska Groeneveld. Met haar Gribaldi-nakomeling Safari behaalde ze met 65,00% dubbele winstpunten. Enthousiast vertelt Annuska: ‘Vanwege mijn zwangerschap was dit pas weer onze tweede wedstrijd sinds anderhalf jaar. Gelukkig heeft mijn vriend, die Safari zelf heeft gefokt, hem gedeeltelijk in training gehouden. Mijn wissels en appuyementen gingen heel fijn en mijn doel is om Lichte Tour met hem te starten. Safari heeft een gouden karakter en wil altijd werken. Mijn zoontje van anderhalf zit graag voorop als ik aan het uitstappen ben. En in het bos kan hij echt lekker een sprintje trekken, maar ook heerlijk aan een lang teugeltje stappen.’ Als tweede bij de prijsuitreiking werd naar voren geroepen Larisa Korringa. Met haar Floriant (v. Florestan I) scoorde ze 64,71%. Larissa over haar proeven: ‘Voor de eerste proef had ik hem eigenlijk te kort los gereden. Voor de tweede proef had ik hem veel beter voor elkaar en dat bleek ook wel uit de punten. Bij ‘Floortje’ is het heel belangrijk dat hij goed over de rug blijft lopen. In de trainingen stel ik hem ronder en lager in, zodat hij zijn rug beter gebruikt en losser door zijn lijf beweegt. Dit gaat de laatste tijd steeds beter en we hebben bijna de punten om over te mogen. Ik zou het fantastisch vinden om Lichte Tour met hem te mogen rijden. Volgende maand ga ik voor de afwisseling met hem een weekje naar de Veluwe om lekker buiten te rijden. Ik merk dat als je buiten galoptraining doet, waarbij je veel schakelt en af en toe even lekker voorwaarts kunt rijden, de galop echt verbetert’, aldus de leerlinge van Karin Zwart. (CdB)

Klik hier voor alle uitslagen.

Reacties