Subtop: Winst Uranium en Vivaldo

Subtop: Winst Uranium en Vivaldo

0 138

In Heerjansdam werd gisteren de Subtopwedstrijd van de week verreden. In de hoogste klasse, de Grand Prix, werd Mirelle van Kemenade-Witlox eerste met haar Polansky-nakomeling Vivaldo. Zij reden naar een ruime overwinning van 68,00%. In de in handicap verreden Intermediaire II/U25 rubriek behaalde Chaneequa Dam het oranje lint. Met Ureka (v. Krack C) reed ze een mooie score van 65,93% bijeen in de U25 proef. In de Lichte Tour verdeelden Lynne Maas en Jolanda Schoenmaker-Lever de eerste plaatsen. De ZZ-Zwaar rubrieken kwamen op naam van Monja Bonekamp en Laura van Rijswijk.

‘Ik ben heel tevreden, dit was pas onze vijfde Grand Prix’, vertelt Mirelle van Kemenade. ‘Thuis ging het al een tijdje heel goed, maar in de proef lukt het nu ook steeds beter. Ik heb het idee dat we op de goede weg zijn. Hij vindt eigenlijk niet echt iets heel moeilijk. Het belangrijkste is dat ik hem van achteren naar voor, naar de hand toe, blijf rijden en dat de verbinding goed is. Samen met mijn instructeur Johan Hamminga werken we hier aan. Vandaag was hij ook aanwezig om mij te helpen, dat was heel fijn.’ De amazone heeft Vivaldo zelf opgeleid en toen hij als vijfjarige Pavo Cup liep werd hij reservekampioen. Ook heeft ze met hem twee keer meegedaan aan het WK voor jonge dressuurpaarden. Hierbij liep hij twee keer mee in de finale. ‘Daarna zijn we alle klassen van de Subtop door gegaan en nu dus Grand Prix. Vivaldo was als hengst goedgekeurd voor het KWPN stamboek, maar ongeveer een jaar geleden kreeg hij een zakbreuk. Daarom hebben we hem moeten laten castreren. In zijn karakter is het een heel fijn paard gebleven. Hij wil altijd graag werken. Waar hij alleen niet van houdt, is als je hem op zijn hoofd wil aaien. Hij heeft liever dat je met zijn tong speelt. Ik richt me met Vivaldo op het NK in Hoofddorp eind juli en zou daarna ook graag internationaal willen starten’, aldus Mirella die haar eigen africhtings-, handelsstal en fokkerij runt en meerdere goedgekeurde hengsten rijdt. Marije de Lange volgde met 66,00% op een tweede plaats. Zij zadelde Paolo (v. Jazz). Opvallende naam in de Grand Prix-uitslag is die van Jolanda Bevelander met Sunshine. Deze Sammartini-merrie komt namelijk uit een Hackney-moeder. Jolanda behaalde in Heerjansdam een mooie 61,80% bij haar GP-debuut.

Mentale training werkt

Caneequa Dam was de beste in de U25 rubriek. Over haar proef met Ureka vertelt ze: ‘Hij liep heel fijn, waarbij voornamelijk de draftour hoge cijfers opleverde. Alleen een pirouette was niet zo mooi en er zaten nog een paar schoonheidsfoutjes in. Maar waar we op geoefend hadden, zoals de series, piaffe en passage lukte goed in de proef. Voor deze onderdelen werd ik nog wel eens zenuwachtig. Samen met mental coach Sanne Beijerman heb ik geleerd om voor deze oefeningen positieve gedachten te hebben en ademhalingsoefeningen te doen. Nu gaat dat al veel beter. Mijn instructrices Tineke Bartels en Imke Schellekens-Bartels helpen mij juist weer elke keer een ander detail verder uit te werken. Ze letten goed op mijn houding en zit en dat ik de rust in mijn rijden bewaar. Naast mijn lessen van hen op Academy Bartels, ben ik daar ook stalmanager. Ik rijd Ureka al vanaf zijn achtste. Mijn ouders hebben hem toen voor mij gekocht bij zijn voormalige amazone Corien Yspeerd. Het is een heel lief paard en ’s morgens word ik altijd heel blij van hem. Hij houdt zijn hoofd dan schuin en wil dan kusjes. Ik hoop met hem uiteindelijk ook internationaal U25 te gaan rijden en daarna de Grand Prix te behalen.’ Ook de nummer twee en drie waren U25 deelnemers. Dit waren respectievelijk Kim Schmid met Theodoor (v. Metall) met 65,17% en Kirsten Brouwer met Alain Delon SB (v. UB40) met 63,84%. De beste in de Intermediaire II was de nummer vier in deze rubriek, Philip van Ommen. Hij reed met Winter’s Zurvan (v. Now or Never M) naar 63,75%.

Onverwachts top rentree

Lynne Maas startte na anderhalf jaar weer met haar Uranium W (v. Ferro) in de Lichte Tour. De juryleden beoordeelden haar Prix st. George proef met 68,55%. Enthousiast zegt Lynne: ‘Eigenlijk was deze wedstrijd niet gepland, maar omdat ik volgende week met mijn andere paard Zamora mee doe in de Grand Prix tijdens het CHIO, wilde ik Uranium ook meenemen. Maar om op het CHIO te mogen starten, moest ik eerst nog een keer minimaal 63% hebben gereden. Dit is gelukt! Ik wist pas zondagmiddag dat ik maandag kon starten, dus het was geen optimale voorbereiding. Normaal werk ik echt naar een wedstrijd toe. Hierdoor heb ik niet alles uit de kast gehaald. Wel haalden we achten in de draftour. Het enige was dat Uranium een beetje naar een stalgenoot bleef hinniken, maar verder deed hij het super. Toch had ik een hogere score verwacht. Op verschillende onderdelen had ik een groot juryverschil. Zo had ik een vier en een acht voor een serie, omdat een jury dacht dat ik een telfout maakte. Ach ja, een vergissing is menselijk en volgende week tijdens het CHIO ga ik er helemaal voor. Met Uranium is dat trouwens mijn eerste internationale wedstrijd. Laurens (van Lieren red.) heeft hem tijdens mijn zwangerschap wel een keer meegenomen naar een internationale wedstrijd in Vidauban. Uranium is een paard met een grote mond, maar een klein hartje. Je moet hem met respect behandelen, want hij kan niet tegen onrecht, net als zijn baas trouwens! Hij is heel braaf als hengst, wil altijd voor je werken en is vrolijk. Ik heb hem als 2,5 jarige bij mijn toenmalige trainer Hans Bernoski voor het eerst gezien. Ik reed wel vaker paarden voor Hans en hij vroeg of ik Uranium ook wilde rijden. Dat wilde ik wel. Het was echt een zeepaardje om te zien, zo mooi. Ik heb hem toen zelf zadelmak gemaakt. Mijn vader kocht hem voor de helft en na het winnen van de VWF Prinsenstad competitie kochten we hem als driejarige helemaal. Er kwam toen veel vraag naar hem. Na het CHIO wil ik Intermediaire A proeven gaan rijden en wellicht nog een keertje een oefendressuurwedstrijd. Hij kent de zwaardere oefeningen namelijk al een tijdje.’ Met Aquamarijn (v. United) werd Fransje van der Meer tweede (64,67%).
Beste in de Intermediaire I was Jolanda Schoenmaker-Lever met haar Tiptop (v. Metall). Zij scoorden 65,53%. Voor Monique ter Lindert-Molegraaf was het rode lint. Op TC Zapon (v. Krack C) reed ze naar 64,34%.

Verschil in ZZ-Zwaar

Waarbij in de eerste proef slechts zeven van de dertig ZZ-Zwaar deelnemers winst behaalden, werd er in de tweede proef slechts door drie van de 21 deelnemers geen winst behaald. De beste in de eerste proef was Monja Bonekamp met Vidocq (v. Pacific). Zij reed naar een nette 66,29%. In de tweede proef was de hoogste score 66,00%. Deze werd behaald door Laura van Rijswijk met Valentino (v. Jazz). (CdB)

Uitslag Heerjansdam 9-6-2014

Reacties