Subtop: Familie Van Silfhout domineert in Nijkerk

Subtop: Familie Van Silfhout domineert in Nijkerk

0 1653
Expression
Expression

Vandaag stond er een subtop wedstrijd op het programma in Nijkerk. In de klasse ZZ-Zwaar en in de Prix st. George waren de oranje en rode linten voor Diederik en Alex van Silfhout. Diederik kwam aan start met Expression (v. Vivaldi) en Quantum Vis (v. Quarterback) in het ZZ-Zwaar en scoorde achtereenvolgens bijna 76% en 72,57%. Alex reed met Denzel (v. Santano) en Charming Utopia (v. Winningmood) in de Prix st. George. De percentages kwamen uit op respectievelijk 68,75% en 68,68%. De Intermediaire I kwam op naam van Dennis Ausma met zijn Wonderboy DDH (v. Welt Hit II).

‘Ik ben echt heel blij’, begint Diederik over de proef die hij reed met Expression en waarin hij maar liefst elf keer een negen haalde. ‘Het was een goede gladde proef met negens voor de uitgestrekte draf en pirouettes. En ik moet zeggen het kan echt nog beter. Zo kunnen de keertwendingen nog kleiner en gezet en stond hij bij het afgroeten scheef. Dit was pas de derde keer in het ZZ-Zwaar en misschien dat ik aankomende zomer selecties in deze klasse ga rijden, maar het kan ook zo maar zijn dat ik halverwege de zomer Lichte Tour ga starten. Expression is echt een talent. Thuis doet hij alle zwaardere oefeningen los van elkaar al. Piaffe en passage en ook elf eners zitten er al op. Ik hoef Expression niet veel te starten om ervaring op te doen. Hij maakt nergens wat van. Ik denk dat je een bom naast hem kan afsteken.’

Steeds sterker

Over zijn tweede plek met Quantum Vis vertelt de vakkundige ruiter: ‘Ik heb echt veel plezier met hem. In het verleden was het opstappen bij hem echt een groot probleem. Gelukkig gaat dat nu goed. Hij was toen ook erg slap, maar het laatste half jaar heeft hij zich heel goed ontwikkelt. Doordat hij steeds sterker is geworden. Vandaag gingen het drafgedeelte en de pirouettes heel goed. Die oefeningen leverden achten en negens op. Daarnaast kan hij ook heel goed stappen en is het een imponerende en mooie verschijning. De series kunnen nog wel rechter, maar waren verder mooi gesprongen en foutloos. Ik rijdt Quantum Via voor zijn Poolse eigenaresse, Maja Wieczorek. Zij heeft hem ook gefokt.’

Puur hobby

Vader Alex van Silfhout nam de zelfde plaatsen in het klassement in beslag als zoon Diederik. Alleen nu in de Prix st. George rubriek. ‘Denzel ging op zich heel goed en hij bleef al gemakkelijker bovenin. Ik had alleen twee dikke fouten in mijn proef. Zo kwam hij voor een pirouette te snel te veel terug, waardoor deze gewoon slecht was. En na de uitgestrekte galop drukte hij zich voor de hoek wat op, waardoor een wissel niet door kwam. Het drafgedeelte daarentegen scoorde erg goed. Met Charming Utopia reed ik voor de derde keer op dit niveau en voor het eerst was de proef foutloos. Hij mag alleen wat rustiger in de mond worden. Soms doet hij die wat open. Vooral de pirouettes en de wissels leverden hoge cijfers op. Maar ook de zijgangen in draf en de stap van hem zijn erg goed. Met beide paarden rijd ik de wedstrijden puur voor de hobby en ik heb er veel plezier in. De paarden zijn jong zat en ik wil ze eerst nog sterker maken. Dan zien we wel hoe ver we komen.’

Oranje voor Ausma

In de Intermediaire I was Dennis Ausma de beste met zijn Wonderboy DDH. De vloeiende proef leverde een nette score op van bijna 69%. Achter Ausma volgde zijn pupil Rosalinde Heck op de tweede plaats. Zij zadelde Jazz-nazaat Chattanooga en reed naar 65,33%.

Feestje compleet

In de Intermediaire II was het Fransje van der Meer met haar zelf opgeleide Aquamarijn (v. United) die naar de overwinning reed. Een fraaie score van 69,01% was voor deze sympathieke combinatie.
Zowel de eerste als de tweede plaats in de Grand Prix waren voor Mireille van Kemenade-Witlox. Mireille maakte daarmee het feestje voor de familie van Silfhout compleet. Zij lest namelijk bij Alex van Silfhout, die haar op deze wedstrijd ook begeleidde. Met Decor Vivaldo (v. Polansky) kwam de score uit op 67,45%. De proef met Decor Dreamcatcher (v. Day Dream) werd door de juryleden beloond met 67,30%. Ook een nieuwe combinatie maakte haar opwachting.

Rentree en nieuwe amazone

Er stond een ook kersverse combinatie op de startlijst voor de Intermediaire II. De twaalfjarige Zigeuner DVB maakte zijn rentree in de sport onder nieuwe amazone Deborah Pijpers. De nakomeling van Gribaldi werd voorheen op Grand Prix niveau uitgebracht door Marlies van Baalen, voordat hij in mei 2015 uit de ring verdween na een zware koliekoperatie. Stalamazone Deborah Pijpers heeft Zigeuner nu onder haar hoede genomen, waarbij het duo direct bijna 63% scoorde op haar eerste wedstrijd en een startbewijs voor de Grand Prix bemachtigde.

Uitslag Subtop Nijkerk 13-2-2016

Foto: Jessica  Pijlman/Made by Jessy

 

 

Reacties